GALERIE FOTO: Delegație a Crucii Roșii Suedia, în vizită în Vrancea

0
855


O delegație a Societății Naționale de Cruce Roșie Suedia s-a aflat pentru două zile în Vrancea, unde au vizitat proiectele realizate de Filiala vrânceană de Cruce Roșie, în vederea încheierii unui parteneriat pentru inițierea și dezvoltarea unor viitoare programe pentru romi, dar și pentru alte categorii defavorizate. Delegația a fost condusă de Ingela Holmertz, director general al Crucii Roșii Suedia, și din ea au făcut parte Ann Wedin de la Departamentul Relații Internaționale a organizației suedeze, Karin Zeudegani de la Filiala de Cruce Roșie Gothenburg, Deny Vogero – membru în Comitetul director al Crucii Roșii Suedia și Roland Palmqvist, membru în Comitetul Filialei Gothenburg. Aceștia au fost însoțiți de Ioan Silviu Lefter, directorul general al Societății Naționale a Crucii Roșii Române (SNCRR) și Andreea Furtună, manager programe tineret și voluntari din cadrul SNCRR. 
 Delegația a sosit în județul nostru joi, zi în care a vizitat comunitatea romă din Modruzeni, Mărășești, Centrele socio-medicale și celelalte proiecte realizate de Crucea Roșie Vrancea în acea zonă, precum și comunitatea romă din cătunul Seaca, comuna Vîrteșcoiu, Casa Bavareză și Casa Sfântul Gheorghe din aceeași comună, care adăpostesc vârstnici. 
 Ieri, membrii delegației suedeze s-au întâlnit cu vicepreședintele Consiliului Județean, Dragoș Bârlădeanu, și cu prefectul județului, Cătălin Kanty Popescu, iar  în cadrul întâlnirii și-au exprimat admirația pentru proiectele dezvoltate de instituția de caritate vrânceană, cu sprijinul autorităților locale și județene. „Am invitat SNCR Suedia la noi pentru a vedea unele proiecte și programe legate de romi, dezvoltate de noi. Delegația suedeză a fost luni la Filiala de Cruce Roșie din Miercurea Ciuc, apoi la cea din Bacău, apoi aici în Vrancea și vor pleca înapoi, în Suedia. Am dorit să vadă modele de bune practici cu programe legate de romi pentru că intenționăm să ne implicăm și mai mult în astfel de programe, fiindcă UE are fonduri pentru această categorie. Crucea Roșie Suedia este interesată să dezvolte proiecte pentru romi în România. Au vizitat centrele din Modruzeni, pe care le-au apreciat ca fiind o realizare notabilă, un model de bune practici ce trebuie multiplicat. Sunt convins că în scurt timp vom putea dezvolta împreună unele proiecte, ei fiind interesați de romi, dar și de celelalte segmente ale populației, defavorizate. Implicând în aceste proiecte două Societăți Naționale de Cruce Roșie, vom avea cu siguranță succes în obținerea fondurilor europene”, a declarat Ioan Silviu Lefter, directorul general al SNCRR.  
        Proiectele Crucii Roșii Vrancea, considerate impresionante!
 În cadrul întâlnirii de ieri de la Prefectură, Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea, împreună cu voluntarii, au făcut o scurtă prezentare a proiectelor instituției vrâncene de caritate. Au fost trecute în revistă locuințele protejate „Micul Rosmalen” de la Oreavu, comuna Gugești, „Acasă” Gugești, „Casa Bavareză” Vîrteșcoiu destinate vârstnicilor, Centrul Social și Clubul Copiilor din Homocea, Clubul Seniorilor, Microferma și Casa rezidențială „Casa Noastră” din satul Beciu, comuna Vîrteșcoiu, unde trăiesc și se gospodăresc șase persoane cu handicap, Masa pe Roți, Banca de alimente, Cabinetul medico-social din Ciușlea, comuna Garoafa, și Cuptorul de pâine de la Burcioaia, Adjud. 
 Ingela Holmertz, directorul general al Societății Naționale de Cruce Roșie Suedia, a considerat ca impresionante activitatea și proiectele realizate de Crucea Roșie vrânceană. „Am întâlnit în Suedia foarte mulți oameni veniți nu doar din România, ci și din alte țări ale Europei, care au venit să caute un trai mai bun. Am decis să venim și noi în țara lor, să observăm cum merg lucrurile aici și să dezvoltăm împreună proiecte care să îi ajute. Rolul Crucii Roșii este să ajute oamenii și dorim să sprijinim și primăriile, și prefecturile pentru a ajuta oamenii. Ceea ce am văzut în Vrancea, tot ce a făcut Crucea Roșie aici, este rodul unei munci impresionante. Am vizitat comunitățile romilor din Modruzeni și Seaca și am văzut cum se comportă ei, cum trăiesc. Iar ceea ce este impresionant este nu doar cantitatea proiectelor, ci calitatea lor, impresionantă este implicarea directorului Rodica Davidean și a voluntarilor. Vizita făcută în comunitățile romilor a fost impresionantă și am dori ca modelul implementat de Crucea Roșie Vrancea să fie preluat și de alte filiale, să fie un model pentru toți! Suntem foarte fericiți că am ajuns aici și am putut vedea toate acestea cu ochii noștri!”, a spus Ingela Holmertz. Mai mult, membrii delegației au apreciat prânzul servit la Casa Bavareză ca fiind „unul dintre cele mai bune luat în ultima vreme”, iar locuința în sine, ca și cea de lângă ea, numită Casa „Sfântul Gheorghe”, le-au considerat un model pe care intenționează să-l realizeze la rândul lor, pentru vârstnicii de la ei din țară. 
 Totodată, ei au fost impresionați de profesionalismul cu care Crucea Roșie Vrancea a identificat problemele sociale ale romilor din comunitățile vizitate și de modul perfect organizat cu care cu fost luate măsurile care să le rezolve, pas cu pas, situația: mai întâi le-au fost întocmite acte de identitate, apoi acte de proprietate, au fost înființate Centrele medico-sociale și apoi au început să le fie construite locuințe, cele trei ridicate deja în Modruzeni fiind și ele vizitate de delegația suedeză. 
        Campanie de strângere de fonduri pentru ridicarea altor locuințe
 Membrii delegației Crucii Roșii suedeze au plecat din Vrancea plăcut impresionați și convinși că vor avea toată deschiderea de a derula, în parteneriat cu filiala vrânceană a instituției de caritate, proiecte pentru populația romă și celelalte categorii defavorizate. „Le-am explicat că următorii pași constau în calificarea romilor în diverse meserii cerute pe piața muncii, să dezvoltăm sau să-i învățăm să dezvolte unele afaceri, să facem lobby pe piața muncii pentru a fi angajați. Totodată, le-am mărturisit că ceea ce doresc eu personal este să se înfiripe și să se dezvolte parteneriatele public-private. Ne-am bucurat de vizita celor de la Crucea Roșie Suedia și, de asemenea, ne-am bucurat că modelul implementat de noi e considerat foarte bun de replicat. Ei au plecat încrezători că ceea ce au văzut cu ochii lor chiar se poate transforma într-un parteneriat solid și au spus că odată ajunși acasă, doresc să inițieze o campanie de strângere de fonduri pentru continuarea construirii de case pentru familiile din Modruzeni. Mai mult, încântați de Casa Bavareză și Casa Sfântul Gheorghe, pe care le-au vizitat la Vîrteșcoiu, au luat modelul și au spus că vor face și ei, în Suedia, astfel de case pentru bătrâni”, a declarat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here