GALERIE FOTO:Cum să alegem cele mai bune ciuperci

0
1213


Cele mai bune ciuperci sunt cele mici, de doi centimetri, pe care le  poți mânca dintr-o singură îmbucătură și care au o textură deosebită, ne recomandă producătorii de ciuperci din România reuniți la Focșani, pentru două zile, la Adunarea Generală a Asociației Naționale a Producătorilor de Ciuperci. Aceștia spun că nu trebuie să ocolim ciupercile brune din magazine, deoarece acestea au mai mulți antioxidanți, dar nici ciupercile Pleurotus. Deși nu sunt foarte aspectuoase, aceste ciuperci au mai muți nutrienți decât cele din gama Champignon, preferatele consumatorilor români. 
Întâlnirea de la Focșani este un prilej pentru producători să discute măsurile ce trebuie luate pentru viitorul acestui domeniu. Președintele Asociației, Eugen Băjenaru, a arătat că la acest moment producătorii vând ciuperci la prețuri mai mici decât în urmă cu zece ani în condițiile în care costurile sunt mai mari, după ce tarifele la utilități au crescut. Pentru a ieși cu bine din această perioadă dificilă, cultivatorii vor să realizeze un program de promovare a consumului de ciuperci, inclusiv prin spoturi publicitare, să obțină ajutoare financiare europene, dar și să se asocieze pentru a putea pătrunde pe piețele externe. 
Eugen Băjenaru a arătat că, de exemplu, consumul anual de ciuperci din România ajunge la circa un kilogram pentru fiecare român. O estimare arată că în țară sunt produse anual circa 20 mii tone de ciuperci, marea majoritate din gama Champignon. Deși sunt considerate mai bune, cu mai mulți nutrienți, ciupercile Pleurotus încă nu au pătruns foarte mult pe piață, însă situația se va schimba în perioada următoare. Consumul de ciuperci, a arătat Eugen Băjenaru, este de patru ori mai mare în țări precum Olanda, Germania, Franța sau Marea Britanie. 
Producătorii de ciuperci au arătat că sunt și probleme legislative care îngreunează activitatea în cazul celor care vor să se asocieze, să organizeze cooperative. Președintele Cooperativei Compostar de la Nănești, Mihai Matei, a arătat că deși în legea privind înființarea acestor forme asociative se prevede scutire de la impozitul pe venitul agricol, în realitate, prin Codul Fiscal a fost eliminată această facilitate. Mai mult, a explicat președintele Cooperativei, legislația din România nu este foarte precisă în ceea ce privește relațiile între membrii cooperativelor, modul de impozitare a produselor care circulă de la un membru la altul. 
Discuțiile continuă astăzi, când este programată o vizită la fabrica de la Nănești a Cooperativei Compostar. Aici a fost realizată una dintre cele mai mari investiții în domeniu din țară, respectiv fabrica de compost Pleurotus, cu o valoare de câteva milioane de euro. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here