GALERIE FOTO:Comisarul şef Adrian Apostol, polițistul vrâncean cu misiuni în cinci țări, membru în Corpul Experţilor la UE

20
16888


Neobosit. Așa poate fi caracterizat într-un singur cuvânt comisarul șef Adrian Apostol, șeful Biroului de Investigații Criminale (BIC) de la Poliția Municipiului Focșani. De 27 de ani își desfășoară activitatea la una dintre cele mai grele structuri ale poliției. Poliția Judiciară sau „Regina Poliției”, așa cum o numește ofițerul. O muncă deosebit de frumoasă, dar și extrem de grea. Comisarul șef Adrian Apostol nu a fost de folos în toți acești ani doar românilor, în special vrâncenilor, ci și lumii. A fost plecat în cinci misiuni, în total 8 ani departe de țară, în Kosovo, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Kârgâzstan și, de curând, la Belgrad, unde a instruit „spuma” responsabililor din domeniul securității din această țară. De un an, comisarul șef face parte din Corpul Experților la Uniunea Europeană. După 34 de ani de muncă, din care 27 numai în poliție, comisarul șef Apostol s-a gândit să se retragă și și-a depus raportul de pensionare. Va fi un pensionar atipic. Nu va mai munci la IPJ Vrancea, dar își dorește să continuie misiunile în străinătate.

    Inteligent, modest, extrem de muncitor și cu un bun-simț ieșit din comun. Acesta este comisarul șef Adrian Apostol, șeful Biroului de Investigații Criminale (BIC) de la Poliția Municipiului Focșani. Un om despre care nu se știu, cel puțin la nivel local, foarte multe lucruri. Åži nu pentru că nu ar fi avut ce să spună, ci pentru că este extrem de modest. În urmă cu câteva zile, a acceptat să discute cu reporterii Monitorului de Vrancea despre cariera sa, iar ceea ce am aflat este cu adevărat impresionant și merită împărtășit.
    De loc din Hunedoara, în anul 1990, după absolvirea Academiei de Poliție, comisarul șef Adrian Apostol a venit la IPJ Vrancea, începându-și cariera în poliție la Serviciul de Investigații Criminale, Poliția Judiciară așa cum i se mai spune. I-a plăcut uniforma dintotdeauna, iar obiectivul său a fost acela de a face dreptate și de a ajuta oamenii. Lucru pe care l-a făcut din plin și nu doar în țară, ci și peste hotare.
    De la începutul carierei și până în prezent, comisarul șef Apostol a lucrat numai la Poliția Judiciară. Greu, mult prea greu pentru alții. Nu și pentru el. „Dintotdeauna mi-a plăcut această activitate de poliție judiciară, Regina Poliției, așa cum o numesc eu. Am început la Omoruri, domeniu care mi-a plăcut cel mai mult, am continuat la Urmăriți și apoi la Biroul de Investigații Criminale. Este o muncă deosebită. Extrem de grea, dar unică”, s-a destăinuit comisarul șef Apostol.

A făcut România cunoscută peste hotare

Comisarul șef Apostol nu s-a făcut remarcat doar în țară, ci și peste hotare. A fost plecat în cinci misiuni, în Kosovo, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Kârgâzstan și în Serbia, la Belgrad. În total 8 ani departe de țară, ani în care viața multor oameni a stat în mâinile lui.
Prima misiune a fost în Kosovo, în perioada 1999-2001, o misiune a Organizației Națiunilor Unite (ONU). După ce s-a plimbat două luni cu pușca în spate pe stradă, pericolele fiind la orice pas, comisarul șef Apostol s-a remarcat prin întocmirea unei hărți a infracționalitătii și a devenit adjunct al șefului de secție și înlocuitor la comanda Secției 3 din capitala Priștina. Avea în subordine 300 de lucrători din 25 de țări. „Am început activitatea în patrulă, iar după două luni am întocmit o hartă a infractionalității. Åžeful de la Operații mi-a spus că sunt perfect pentru ceea ce are nevoie și am început să organizez și să coordonez misiuni. Ulterior, am devenit adjunct al șefului de secție și înlocuitor la comanda Sectiei 3-Priștina. Aveam în subordine 300 de lucrători din 25 de țări și noi provocări zi de zi. Prima perioadă a fost mai grea, atunci când eram la patrulă. A fost și o situație în care o persoană a vrut să deschidă focul asupra noastră, dar am trecut cu bine peste acel moment”, își reamintește șeful de la BIC.
    După această misiune, ofițerul a revenit în țară și și-a continuat activitatea la IPJ Vrancea până în anul 2005, când a plecat într-o altă misiune a Uniunii Europene, de data aceasta în Bosnia și Herțegovina. A stat acolo până în anul 2007, perioadă în care a fost adjunct al șefului unei secții și apoi șef al acesteia, obiectivul său principal fiind implementarea de proiecte. Ulterior, s-a mutat într-o altă zonă din Bosnia și Herțegovina și a candidat pentru funcția de șef al consilierilor din cinci județe, examen pe  care l-a trecut cu brio. „În toată această perioadă, am continuat proiectele începute și m-am ocupat de consilierea persoanelor, echivalentul a cinci șefi de IPJ-uri de la noi. A fost o muncă extrem de grea și cu foarte multe responsabilități. Am stat doi ani pe această funcție, perioadă în care am avut în subordine 2500 de lucrători. Bosnia este o țară foarte complicată”, ne-a povestit comisarul șef Apostol.
    În Bosnia, ofițerul Apostol a avut responsabilități enorme, mai ales că a trebuit să se ocupe și de buna desfășurare a comemorării victimelor mascarului de la Srebrenica, eveniment la care au participat 30.000 de oameni. S-a ocupat de elaborarea planului operațional al misiunii, a coordonat și a acordat sprijin poliției locale pentru planul propriu, a făcut o evaluare a riscurilor și, poate cel mai important, a avut grija invitaților cu nume grele, în calitate de șef al misiunii.
    După misiunea din Bosnia și Hertegovina, ofițerul a revenit în țară și și-a continuat activitatea la BIC. Nu a stat prea mult, pentru că în anul 2009 a plecat într-o altă misiune, de această dată în Macedonia, a OSCE. S-a ocupat de reforma poliției din această țară, în principal instruind polițiștii din subordine. Misiunea a durat până în anul 2011.

Membru în Corpul Experților la UE 

    În luna iulie a anului 2014, comisarul șef Adrian Apostol a plecat din nou în misiune, de această dată în Kârgâzstan, unde a fost consilier pe probleme de reformă.
    Ultima și poate cea mai importantă misiune a fost de curând, la Belgrad, în Serbia, țară care vrea să adere la Uniunea Europeană. Timp de cinci zile a instruit oameni de top din domeniul securității. „De un an sunt în Corpul Experților de la Uniunea Europeană, iar în perioada 8-12 mai a.c. am mers la Belgrad, la o instruire. Au fost oameni de top din domeniul securității. Am acceptat această propunere, care a fost o reală provocare. A fost misiunea mea, aș putea spune. Trebuia să participe și un judecător din Slovenia, dar nu a mai putut ajunge. Au fost prezenți adjunctul procurorului general, adjunctul ministrului justiției, șeful de vamă, șeful poliției și altii. I-am instruit pe probleme de legislație europeană pe domeniul criminalității transfrontaliere, reținerea datelor, cooperare, coordonare, instituții europene și le-am prezentat cadrul legislativ prin Tratatul de la Schengen, Napoli II și Prüm. Ei doresc să se integreze în UE și aveau nevoie de lămuriri”, ne-a precizat comisarul șef Adrian Apostol.

Medalii de la ONU și UE

    Eforturile depuse atât în țară cât și peste hotare și rezultatele obținute i-au fost apreciate. Astfel, comisarul șef Apostol a fost chemat la Cotroceni de trei președinti, Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, la diverse ceremonii, pentru a fi felicitat și pentru a-i fi oferite diplome în semn de apreciere. De asemenea, a primit și medalia „Ordinul Bărbăție și Credință”. A mai primit câte o medalie de la ONU și UE, dar și diplome de onoare de la Inspectoratul General al Poliției Române și Ministerul Afacerilor Interne.
    Comisarul șef Apostol nu a considerat niciodată că a învățat suficient, așa că de fiecare dată când a putut a mai făcut o specializare. A participat la peste 80 de cursuri în domenii conexe poliției, peste 60 dintre acestea în afara granițelor țării.

La pensie cu gândul la noi misiuni

    A făcut multe în poliție și consideră că a venit timpul să se retragă, motiv pentru care și-a depus raportul de pensionare. Dacă lucrurile vor merge așa cum și-a propus, la jumătatea lunii viitoare ar trebui să fie pensionar. Va fi unul atipic, pentru că gândul îi zboară la noi misiuni. Dar în străinătate.
„Consider că 27 de ani sunt suficienți și am ajuns la un apogeu al carierei. Am nevoie de un pic de liniște. La Judiciar este o uzură fantastică. La BIC rămâne o echipă tânără, dinamică, în formare. Oameni în care am investit suflet și patimă. Întotdeauna am acordat credit tinerilor, i-am sprijinit și îi sprijin. Toată viața mi-am dedicat-o formării echipelor și aici, și în misiuni. Oamenilor de la BIC le recomand să fie așa cum sunt, cum i-am coordonat, să-și țină principiile, dorința și voința de a face bine. Consider că fiecare om este bun și, ca manager, am încercat întotdeauna să scot în evidență ce a fost mai bun. Au fost perioade foarte grele, dar au trecut. Am regrete legate de faptul că au fost și cazuri pe care nu le-am putut rezolva. Am făcut întotdeauna și facem în continuare tot ce este posibil pentru recuperarea prejudiciilor, pentru prinderea celor care comit infracțiuni și trimiterea loc acolo unde le este locul. Este nevoie și de mai multă prevenire și facem tot posibilul pentru ca locuitorii să se simtă în siguranță. Åži noi avem familii în acest oraș”, ne-a mărturisit comisarul șef Apostol.
    Ofițerul nu se va opri din activitate odată cu ieșirea la pensie. Își dorește să continuie misiunile externe și să scrie o carte. Spune că o vreme se va liniști și își va îndrepta atenția către familie. Către soția sa, Mariana Apostol, care a fost un ofițer respectabil în cadrul IPJ Vrancea, și către cei doi băieți „superbi”, așa cum spune ofițerul, care sunt informaticieni. „Am nevoie de un pic de liniște. Mă voi concentra pe familie. Am doi băieți superbi și mă bucur că nu au ales această meserie. Ambii sunt informaticieni. Apoi, este posibil să merg și în alte misiuni. Vedem ce oferte vor fi și voi aplica, pentru că satisfacțiile sunt deosebite. Mă gândesc și să scriu o carte, dar și să creez un ONG pentru a specializa oameni în afară în diferite domenii. Consider că mai am ce să ofer”, a completat ofițerul.
    Până în ziua în care va fi pensionar, comisarul șef Apostol va continua să-i tragă la răspundere pe infractori și, dacă va fi cazul, să coordoneze zeci de echipe în teren, așa cum a făcut cu mai mulți ani în urmă, când oamenii legii au „capturat” o importantă grupare de hoți. Atunci, într-o singură zi, a apelat și a răspuns la telefon de 450 de ori!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here