GALERIE FOTO: Fundația „Cartea Călătoare” a reușit două premiere absolute în România!
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
GALERIE FOTO: Fundația „Cartea Călătoare” a reușit două premiere absolute în România!
GALERIE FOTO:         Fundația „Cartea Călătoare” a reușit două premiere absolute în România!
Voteaza :

Articolul a primit 7 voturi

Fundația „Cartea Călătoare” din Focșani a reușit o dublă performanță! A organizat primul Festival Național de Film pentru Nevăzători care a existat vreodată în România și, ca o primă și extrem de importantă realizare a acestuia, DVD-ul cu filmul „Aferim”, ce a fost proiectat în cadrul evenimentului, va fi lansat în curând și va conține inclusiv descrierea audio pentru nevăzători, o premieră absolută în istoria filmului din țara noastră. Astfel, Fundația „Cartea Călătoare” a demonstrat că ceea ce majorității îi pare imposibil este foarte posibil: orbii pot viziona un film proiectat în cinematograf alături de văzători, sau se pot delecta cu el punându-l pe calculator.

    Pe parcursul celor cinci zile de Festival, care a avut loc la București și la care au participat persoane cu deficiențe de vedere din întreaga țară, au fost proiectate zece filme românești accesibilizate. Proiecțiile au avut loc la Muzeul Țăranului Român și la Cinema „Elvire Popescu”. În toate cele cinci seri, nevăzătorii și însoțitorii lor, dar și ceilalți spectatori văzători au avut bucuria de a întâlni actori și regizori ai filmelor proiectate, iar surpriza, emoția și entuziasmul acestor momente s-au manifestat de ambele părți. Nenumărate au fost întrebările puse de cei fără vedere și nesfârșită uimirea invitaților, care au făcut exercițiul de a-și vedea filmele... ascultându-le! Dacă până la a participa efectiv la o astfel de proiecție accesibilizată, tuturor li se părea de domeniul fantasticului ca nevăzătorii să se uite la film, după trăirea acestei experiențe au realizat că descrierile audio dintre replicile actorilor fac acest lucru extrem de posibil.
    Prima seară a Festivalului a început cu o conferință de presă, iar filmul care a deschis evenimentul a fost „Aferim”. După vizionarea acestuia, actorul Alexandru Bindea, cel care a întrupat personajul preotului din „Aferim”, a răspuns cu entuziasm tuturor întrebărilor lansate de nevăzători, care au dorit să afle de la detalii despre modul în care s-a realizat pelicula și până la aspecte despre cascadorii, despre modul de selecție a actorilor, ba chiar și despre limbajul folosit, care unora li s-a părut fie indecent, fie prea dur. Actorul și-a manifestat deschiderea de a susține în continuare proiecte de accesibilizare a filmelor pentru nevăzători și de ce nu, chiar și a pieselor de teatru. Al doilea film proiectat a fost „Marți, după Crăciun”, o poveste extrem de actuală a unei familii în care intervine adulterul.

   „Poarta Albă” a smuls aplauze și lacrimi

    Povestea dură a suferinței deținuților politici condamnați la muncă silnică la Poarta Albă, ce constituie subiectul filmului intitulat chiar așa, „Poarta Albă”, a smuls pur și simplu lacrimi și aplauze la final. Nevăzătorii au avut multe întrebări de adresat celo doi actori prezenți în sală, Cristian Bota (Adrian din film) și Bogdan Nechifor (personajul Arsenie Boca), iar ei au satisfăcut curiozitățile tuturor, explicând amănunte din culisele filmului, dar și despre cum și-au construit ei înșiși personajele. Totodată, cei doi actori și-au exprimat admirația pentru modul în care a fost realizată accesibilizarea pentru nevăzători, recunoscând că până la acest moment, când ei înșiși au ascultat filmul cu casca la ureche, nu au crezut că așa ceva este posibil.
    La finalul proiecției următorului film al celei de-a doua seri de festival, „Roxane”, regizorul acestuia, Vali Hotea, extrem de emoționat de descrierile audio prin care a fost accesibilizat filmul, a povestit că ideea peliculei a venit dintr-o întâmplare reală petrecută în viața lui. Chiar dacă a părut la un moment dat „pus în corzi” de întrebările nevăzătorilor, el a dat cu bucurie autografe și s-a fotografiat împreună cu cei care au dorit să facă acest lucru.

   Protagonistele filmului „După dealuri”, surprinse de varianta accesibilizată

    Ropote de aplauze a smuls, în cea de a treia seară, filmul „Medalia de onoare”, al cărui personaj principal a fost Victor Rebengiuc, urmat de pelicula „După dealuri”, film inspirat de cazul de la Mănăstirea Tanacu, unde o tânără a murit după ce măicuțele și preotul au legat-o de o cruce și au „exorcizat-o”. Cele două actrițe care au întrupat personajele principale din film, Cristina Flutur și Cosmina Stratan au fost prezente în sală și au mărturisit că varianta accesibilizată a filmului a fost și pentru ele o surpriză emoționantă. 
    Andi Vasluianu, actorul principal al filmului „Despre oameni și melci”, care a acceptat invitația de a participa la proiecție, a fost extrem de apreciat pentru naturalețea cu care și-a jucat rolul. El a recunoscut că a avut „unele prejudecăți aberante” înainte de a asculta filmul accesibilizat pentru orbi, dar că nimeni nu ar trebui să gândească așa, ci mai bine, înainte de a emite vreo părere, să experimenteze acest mod de vizionare a filmelor.
    Filmul „Love building”, care a prezentat poveștile a 14 cupluri ajunse în impas ce au acceptat să fie ajutate de trei psihoterapueți și traineri a stârnit numeroase comentarii din partea spectatorilor nevăzători și văzători. Regizoarea Iulia Rugină și scenarista Oana Răsunceanu au relatat întâmplări de la filmări și au explicat că personajele au fost interpretate de actori amatori, din care doi au fost prezenți la proiecția accesibilizată și au dialogat cu spectatorii.
    „Poziția copilului” și „America, venim!” au fost ultimele două proiecții din cadrul Festivalului, între care toți voluntarii și echipa Festivalului de Film pentru Nevăzători au urcat pe scenă și au primit aplauzele spectatorilor pentru dedicarea lor în reușita evenimentului.

    Work-shop de accesibilizare a filmelor pentru nevăzători

    În cadrul festivalului au fost organizate două work-shop-uri, unul pentru pentru public şi jurnalişti și altul dedicat celor din industria cinematografică, aceștia din urmă tratând, din păcate, cu dezinteres această șansă de a învăța din tainele accesibilizării. Persoanele din prima categorie însă, cu un entuziasm și interes evident, au învăţat care este procesul prin care se realizează un film cu descriere audio pentru nevăzători și au apreciat că este neașteptat de complicat, după ce au avut ocazia să lucreze la un fragment dintr-un film de animaţie.
    După încheierea acestei prime ediții a Festivalului, Fundația „Cartea Călătoare” va demara, în luna iunie, Caravana Festivalului Național de Film pentru Nevăzători, prilej cu care spectatori cu defiențe de vedere din toată țara și nu numai vor putea vedea, ascultând, filmele accesibilizate.
    Festivalul Național de Film pentru nevăzători a fost organizat de Fundaţia „Cartea Călătoare” în parteneriat cu Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

   Mărturii despre Festival
 
Luminița Târlungeanu, nevăzătoare: „Pentru mine, Festivalul a însemnat o experiență absolut extraordinară din punct de vedere cultural, emoțional și al socializării. Dacă ar fi să fac un top al evenimentelor culturale dedicate nevăzătorilor la care am participat, acesta este de departe în vârful topului pentru că: în primul rând, am avut posibilitatea să urmăresc filme despre care am auzit foarte multe lucruri și pe care altfel n-aș fi putut să le înțeleg atât de bine; în al doilea rând, după vizionare au avut loc discuții între protagoniștii filmelor și cei din sală, cu prilejul cărora am aflat o mulțime de lucruri interesante. Iar în cadrul atelierului la care am participat, apropo de accesibilizare, am aflat cât e de dificil să se realizeze aceste filme, motiv pentru care sunt foarte recunoscătoare celor care au realizat acest lucru. Eu îmi doresc să pot vedea și filme străine accesibilizate, chiar dacă dublarea vocilor actorilor nu ar fi perfectă. Și aș mai dori ca acest festival pentru nevăzători să se organizeze în fiecare an și să devină tradiție”. 

Mircea Bucur, președintele Fundației „Cartea Călătoare”: „Festivalul naţional de film pentru nevăzători a fost foarte important pentru noi deoarece ne-a dat posibilitatea să verificăm dacă filmele accesibilizate sunt într-adevăr înţelese de nevăzători şi provoacă o reacţie emoţională similară cu a spectatorilor obişnuiţi. Am obţinut mai mult decât ne-am aşteptat, publicul a reacţionat în întregul lui la fel, chiar dacă era format din văzători sau nevăzători. Acest lucru ne-a convins că prin audio descriere am reuşit să transmitem mesajul şi emoţia filmului. Un plus de valoare a adus şi întâlnirea publicului cu actorii şi regizorii filmelor proiectate. Pe de o parte, nevăzătorii şi-au satisfăcut curiozitatea întrebând câte în lună şi în stele despre realizarea filmului şi jocul actorilor, iar pe de altă parte a fost un prilej pentru invitaţii noştri de a înţelege mai bine cum percep nevăzătorii a 7-a artă accesibilizată prin această metodă. Unii actori sau regizori au recunoscut sincer că au trăit o experienţă emoţionantă ascultând explicaţiile în cască şi urmărind filmul cu ochii închişi. Au fost surprinşi că au descoperit valenţe noi ale filmului, nedescoperite în succesiunea rapidă de imagini pe când l-au vizionat în mod normal. Concluzia finală, în urma discuţiilor, a fost că deşi nu se poate transmite spectatorului nevăzător întreaga informaţie generată de imagini, metoda audio-descrierii îi permite să înţeleagă acţiunea filmului şi să trăiască aceleaşi emoţii ca un spectator obişnuit. Pentru majoritatea invitaţilor a fost prima oară când au interacţionat cu oameni fără vedere. La întrebarea mea: Ce aţi gândit imediat ce aţi aflat despre existenţa unui festival de film pentru nevăzători? mulţi au răspuns: Un non sens. Sperăm ca Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători să devină o prezenţă anuală în spaţiul cultural românesc şi ediţiile următoare să le pregătim mult mai bine şi cu mult mai multe surprize pentru publicul amator de filme. Nu vreau să uit obiectivul cel mai important, atins prin acest proiect, faptul că persoanele cu vedere şi fără vedere au participat împreună la un eveniment artistic. În acest fel s-au putut cunoaşte mai bine unii pe alţii şi persoanele cu vedere au putut observa că suntem ca şi ei, amatori de cultură, de cunoaştere, cu aceleaşi emoţii şi sentimente, dornici de a schimba impresii, dornici de-a socializa cu toţi semenii noştri”.

Gabriela Tatu, asistent manager în proiect: „Pentru mine festivalul a fost o experiență inedită. A fost o perioadă în care am descoperit că atunci când spui că nu mai poți, de fapt mai poți foarte multe și am aflat că zâmbetul oamenilor merită tot efortul. A fost o muncă de echipă și a fost minunat să fiu parte din această echipă, s-a muncit mult și din fericire eforturile noastre au avut un rezultat minunat”.

Gabriela Dima, managerul proiectului: „Prima ediție a Festivalului a fost una plină de emoție atât pentru participanți, cât și pentru organizatori. Ne-a surprins în mod plăcut bucuria cu care spectatorii au urmărit fiecare dintre filme, rezistând unui maraton de 5 zile. Ne-a bucurat interesul și deschiderea industriei cinematografice manifestate prin prezența la sesiunile de Q&A. Spectatorii obișnuiți au fost foarte curioși și au solicitat căști ca să asculte filmul cu descriere audio. Au revenit chiar, ca să vadă mai multe filme. A fost o muncă imensă, care nu se putea realiza fără sprijinul unei echipe fantastice și fără sprijinul voluntarilor. Ne gândim deja la ediția a doua și avem idei pentru dezvoltarea sa. Mulțumim finanțatorului, sponsorilor, partenerilor, gazdelor și celor care au promovat festivalul prin articolele lor! Ne vedem anul viitor!”.


 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

12
16
33
45
3
10

Extragerea noroc:  7463834

Harta Focsani
   

Inedit

GALERIE FOTO: Profesorul Ștefan Opincă, o viață ca-n filme dedicată artei cinematografice
    Profesorul Ștefan Opincă de la Bătinești și-a dedicat viața artei cinematografice și a pregătit sute de copii în cineclubul Danubius din Galați. Viața lui Ștefan Opincă se suprapune cu perioada regimului comunist, fiind martor la evenimentele din ultimii 80 de ani.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost