Funcțiile de conducere de la unitățile de parchet din Vrancea, scoase la concurs

3
1343


Toate funcțiile de conducere de la unitățile de parchet din Vrancea au fost scoase la concurs. Unele dintre ele sunt deja vacante, altele se vor vacanta până la data de 1 ianuarie 2015. Astfel, a fost scoasă la concurs funcția de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalului Vrancea, funcție care acum este ocupată de prim-procurorul Ion Lefter. Acesta ne-a spus că nu mai poate candida, dar nici nu mai vrea, considerând că a ocupat această funcție mult prea mult. Adică de dinainte de anul 2000 și până în prezent. „Nu mai am nici dreptul să mai candidez, dar nici nu aș mai dori.  Am stat mult prea mult”, ne-a spus Lefter.
Întrebat despre proiectele pe care le-a început, între care și construcția noului sediu al parchetului, prim-procurorul Lefter ne-a spus că va face tot ce va putea până la finele mandatului, după care proiectele vor fi continuate de cel sau cea care îi va lua locul. Și funcția de prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, care este ocupată acum cu delegație de procurorul Victoria Bârsan, a fost scoasă la concurs.
    Situația este aceeași și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani, unde  ambele funcții de conducere, respectiv prim-procuror și prim procuror adjunct, au fost scoase la concurs. Prim-procurorul Luminița Dogaru nu mai poate participa la   concurs. Aceasta ne-a spus că nici nu mai poate și nici nu-și mai dorește. Mandatul său expiră la 1 ianuarie 2015. „Nu mai pot participa la concurs, iar dacă aș mai putea, nu aș mai face-o. A fost scoasă la concurs și funcția de prim-procuror și cea de prim-procuror adjunct, care este vacantă de mai mult timp, în prezent fiind ocupată cu delegație de un procuror”, ne-a spus prim-procurorul Luminița Dogaru. Aceasta ocupă funcția de prim-procuror din iulie 2008, iar din 2002 și până în 2008 a fost prim-procuror adjunct. Funcția de prim-procuror adjunct este ocupată acum cu delegație de procurorul Anca Rîșcă.
    Rămâne de văzut dacă vor fi candidați pe aceste două funcții, deoarece din rândul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani, Luminița Dogaru este singurul procuror care îndeplinește condițiile. Pentru ocuparea acestor două funcții pot participa la concurs procurori din toată țara.

   Procurorul Homoceanu și-a depus dosarul de pensionare

    Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a scos la concurs și funcția de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Adjud, ocupată acum de procurorul Lucian Homoceanu. Acesta și-a depus dosarul de pensionare, iar dacă solicitarea sa va fi aprobată, la finele anului ar trebui să iasă la pensie.
    La Adjud, lucrurile sunt ceva mai complicate și nu este exclus ca la un moment dat activitatea să fie blocată. În acest moment, procurorul Homoceanu le face cam pe toate, asta pentru că este… singurul procuror din cadrul parchetului. Potrivit acestuia, la unitatea de parchet mai sunt doi procurori stagiari, care sunt plecați la studii, iar după susținerea examenului pot opta pentru o altă unitate de parchet decât cea de la Adjud. Astfel, dacă și procurorul Homoceanu va ieși la pensie, unitatea de parchet ar putea intra în colaps.
    La concurs a fost scoasă și funcția de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Panciu, asta după ce procurorul Nicolae Pîrcălăbescu și-a dat demisia și a cerut transferul la parchetul județean, unde și-a început activitatea de luni.

   Două funcții de președinte de instanță scoase la concurs

    CSM a scos la concurs și două funcții de președinte de instanță. Este vorba despre funcțiile de președinte la Judecătoriile Panciu și Adjud. Judecătorul Florin Stoica, președintele Judecătoriei Panciu, ne-a spus că mandatul său expiră în decembrie și că nu s-a hotărât dacă va participa ori nu la concurs, deși mai are dreptul la un mandat. „Mandatul îmi expiră în decembrie și deocamdată nu m-am hotărât dacă mai particip sau nu, deși mai am voie să fac acest lucru pentru încă un mandat. Poate vor colegii mei mai tineri”, a spus judecătorul Stoica.
    CSM a aprobat organizarea, prin intermediul Institutului Național al Magistraturii (INM), la București, în perioada 12 septembrie – 4 decembrie, a concursului sau examenului pentru numirea în funcții de conducere a judecătorilor și procurorilor la curțile de apel, tribunale, judecătorii, precum și la parchetele de pe lângă acestea.
    Concursul sau examenul se organizează pentru ocuparea unui număr de 106 funcții vacante de președinte și vicepreședinte la curțile de apel, tribunale, tribunale specializate și judecătorii, precum și a unui număr de 140 funcții vacante de procuror general, procuror general adjunct, prim-procuror și prim-procuror adjunct de la parchetele de pe lângă curțile de apel, tribunale și judecătorii. Judecătorii și procurorii pot depune cereri de înscriere la concurs sau examen la INM, până la data de 3 octombrie inclusiv. Ulterior, în perioada 26 octombrie-2 noiembrie va avea loc testarea psihologică, evaluarea capacității candidaților de a lua decizii și de a-și asuma răspunderea și verificarea rezistenței la stres. Apoi, în perioada 7-18 noiembrie candidații vor susține proiectul referitor la exercitarea atribuțiilor specifice funcțiilor de conducere, iar pe 23 noiembrie va avea loc testarea scrisă privind managementul, comunicarea și resursele umane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here