Fost primar și fost viceprimar din Vrancea, trimiși în judecată de DNA; ar fi prejudiciat APIA cu aproape 600 de mii de lei
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Fost primar și fost viceprimar din Vrancea, trimiși în judecată de DNA; ar fi prejudiciat APIA cu aproape 600 de mii de lei
Fost primar și fost viceprimar din Vrancea, trimiși în judecată de DNA; ar fi prejudiciat APIA cu aproape 600 de mii de lei
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

Fostul primar al comunei Răstoaca, Vasile Dima (FOTO), fostul viceprimar şi preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine, Ovine, Caprine, Porcine şi a Producătorilor de Lapte și carne – Prodman, Petrea Vasile, şi Gheorghe Nedelcu, fost preşedinte al aceleiaşi Asociaţii, au fost trimişi în judecată de DNA într-un dosar privind infracţiuni de corupţie. Fostul primar este acuzat că a pus la dispoziţia celorlalţi doi inculpați documente, printre care şi două contracte, unul de concesiune şi altul de închiriere a pajiştei comunale, în suprafaţă de 212,80 ha, încheiate cu încălcarea prevederilor legale. Despre ceilalţi doi inculpaţi, procurorii spun că au depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe înscrisuri sub semnătură privată şi oficială care ar fi false ori inexacte, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţineau în realitate. APIA se constituie parte civilă în dosar cu suma de 586.818,85. Parte civilă se constituie şi Consiliul Local Răstoaca. Dosarul este deja pe rolul Tribunalului Vrancea.

Vasile Dima, fost primar al comunei Răstoaca, Vasile Petrea şi Gheorghe Nedelcu, foşti preşedinţi/ reprezentanţi ai Asociaţiei crescătorilor de Bovine, Ovine, Caprine, Porcine şi a Producătorilor de Lapte și carne – Prodman din comuna Răstoaca, primul dintre ei și fost viceprimar, au fost trimişi în judecată de procuroii DNA Galaţi într-un dosar ce vizează fapte de corupţie. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea şi are legătură cu fonduri nerambursabile, care ar fi fost obţinute ilegal.
    Conform rechizitoriului, Petrea Vasile, la data faptei preşedinte/ reprezentant al Asociaţiei Prodman din comuna Răstoaca şi viceprimar al aceleiași localități, a fost trimis în judecată pentru “săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”, a transmis DNA, în baza unei solicitări a reporterilor Monitorul de Vrancea.
    Cel de-al doilea inculpat din dosar este Vasile Dima, care la data comiterii faptelor era primarul comunei Răstoaca. El va fi judecat la Tribunalul Vrancea pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, abuz în serviciu dacă functionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, 2 fapte, din care una în formă continuată, şi fals intelectual în formă continuată.
    Cel de-al treilea inculpat din dosar este Gheorghe Nedelcu, care la data comiterii faptelor era preşedinte/ reprezentant al Asociaţiei crescătorilor de Bovine, Ovine, Caprine, Porcine și a Producătorilor de Lapte și carne – Prodman din comuna Răstoaca. El este acuzat de săvârşirea infracțiunilor de  participaţie improprie la comiterea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, participatie improprie la comiterea fără vinovăţie a infracțiunii de fals intelectual, folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
Calitate de inculpat are şi Asociaţia Crescătorilor de Bovine, Ovine, Caprine, Porcine şi a Producătorilor de Lapte şi Carne-Prodcarn, în sarcina căreia s-au reţinut infracțiunile de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Bani obţinuţi pe terenuri care în realitate nu existau

În rechizitoriu, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: “în perioada 2009-2015, inculpaţii Petrea Vasile şi Nedelcu Gheorghe, în calitate de preşedinţi ai Asociaţiei Crescătorilor de Bovine, Ovine, Caprine, Porcine şi a Producătorilor de Lapte şi Carne – Prodman din comuna Răstoaca, judeţul Vrancea, au depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe înscrisuri sub semnătură privată şi oficială, false/ inexacte, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţineau în realitate. O parte din aceste documente, printre care şi două contracte, unul de concesiune şi altul de închiriere a pajiştei comunale în suprafaţă de 212,80 ha, încheiate cu încălcarea prevederilor legale, au fost puse la dispoziţie de către inculpatul Dima Vasile, în calitate de primar al comunei Răstoaca, judeţul Vrancea”, se arată în răspunsul primit de la DNA. 
În acelaşi document se mai precizează că în cursul lunii martie a anului 2013, în scopul numirii în calitate de preşedinte al Asociaţiei Prodman din comuna Răstoaca şi prin încălcarea intereselor legitime ale preşedintelui asociaţiei, Petrea Vasile, “Nedelcu Gheorghe a depus la Judecătoria Focşani mai multe documente false, demers care a avut ca urmare admiterea modificării actelor constitutive ale asociaţiei și înscrierea acestora în Registrul Asociaţiilor si Fundaţiilor. Prin aceste demersuri, inculpata Asociaţia Crescătorilor de Bovine, Ovine, Caprine, Porcine şi a Producătorilor de Lapte şi Carne – Prodman a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 597.309,44 lei”.
    În dosar, APIA a comunicat că se constituie parte civilă, cu suma de 586.818,85 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăţi până la data achitării integrale a debitului principal. De asemenea, Consiliul Local al Comunei Răstoaca, prin reprezentant legal, s-a constituit parte civilă cu suma de 47.738,64 lei reprezentând prejudiciul cauzat unitătii administrativ teritoriale prin încheierea celor două contracte, de concesiune şi închiriere. “În cauză s-a dispus instituirea popririi asigurătorii asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Petrea Vasile, Dima Vasile şi Nedelcu Gheorghe. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, se mai arată în comunicatul DNA.

 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

12
16
33
45
3
10

Extragerea noroc:  7463834

Harta Focsani
   

Actualitatea

Comisarul șef Remus Nica a câștigat concursul pentru șefia IPJ Vrancea
Comisarul şef Remus Nica a câștigat concursul pentru funcția de inspector șef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost