Firmele de pompe funebre, date afară din instituțiile de sănătate publică

1
945


Firmele de pompe funebre ar putea să nu mai funcționeze în incintele spitalelor. În noua lege a cimitirelor, promulgată săptămâna trecută, se precizează că firmele de pompe funebre nu mai pot funcționa pe lângă morgă sau serviciile de medicină legală, eliminându-se, astfel, concurența neloială, de care unii operatorii economici s-au plâns. Toate spitalele vor trebui să rezilieze contractele cu firmele de pompe funebre, urmând ca acestea să elibereze locurile ocupate în curțile spitalelor până la finele anului. 
Și în curtea Spitalului Județean de Urgență Focșani este deschis un magazin de pompe funebre. Managerul unității, Constantin Mîndrilă, spune că după ce va studia actul normativ, va lua decizia legală. „Trebuie să studiez legea și vom vedea dacă se aplică retroactiv, pentru că noi avem un contract în derulare în acest moment. După ce vom studia cu atenție legea, vom lua măsurile legale”, ne-a precizat Mîndrilă. 
Potrivit legii, toate spitalele vor fi obligate să rezilieze contractele cu firmele de pompe funebre pe care le au în curte. În lege se arată că „prestarea serviciilor funerare se poate face numai în spații autorizate. În instituțiile de sănătate publică se interzice înființarea și funcționarea spațiilor pentru prestări de servicii funerare, cu excepția spațiilor necesare derulării formalităților, în cazul decesului produs în instituția respectivă. Se interzice personalului instituției de sănătate publică să influențeze rudele persoanei decedate în alegerea prestatorului de servicii funerare. Se interzice orice formă de publicitate pentru firmele prestatoare de servicii funerare în incinta instituțiilor de sănătate. La biroul de întocmire a formalităților, pentru persoanele decedate în instituția respectivă se poate afișa lista alfabetică a firmelor furnizoare de servicii funerare, cu adresa și numărul de telefon”. 
Practic, pe lângă faptul că aceste firme nu vor mai putea funcționa în spitale, ele nu își vor mai putea face nici reclamă în unitățile medicale. Legea cimitirelor urmează a fi publicată în Monitorul Oficial zilele acestea și va intra în vigoare în termen de 90 de zile de la data aparției. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here