Festivalul Rusaliilor, organizat duminică la Vintileasca

0
1428


    Primăria Vintileasca și Consiliul Județean Vrancea organizează, duminică, cea de-a XVI-a ediție a „Festivalului Rusaliilor”. La manifestarea devenită o tradiție vor urca pe scena amplasată pe malul lacului, artiști de renume dar și ansambluri folclorice. Vor cânta pentru cei prezenți la această manifestare Gelu Voicu, Lorena, Nicolae Datcu, Ansamblul „Å¢ara Vrancei”, ansambluri folclorice locale. Manifestările vor începe la ora 11.00 cu ansamblurile folclorice ale școlilor din Vintileasca, Jitia, Chiojdeni, Dumitrești, Focșani și Rîmnicu Sărat. De la ora 12.30 pe scenă vor urca Maria Murgoci și Ansamblul „Å¢ara Vrancei”. De la ora 14.00, timp de o oră va cânta Lorena. Spectacolul va continua cu Gelu Voicu care va urca pe scenă la ora 15.00. Acesta va fi urmat de Nicolae Datcu între orele 16.00-17.00.
    Primarul comunei Vintileasca invită vrâncenii să participe la manifestarea dedicată comunității. „Duminică are loc cea de-a XVI-a ediție a „Festivalului Rusaliilor” și profit de această ocazie pentru a-i invita la manifestări pe toți vrâncenii care vor să petreacă o duminică frumoasă în natură, la munte, într-un loc superb. Pe scenă vor urca artiști de seamă dar și ansamblurile folclorice din zonă care sunt recunoscute pentru profesionalismul lor”, a spus Georgel Spătaru. Manifestările dedicate celei de-a XVI-a ediții a „Festivalului Rusaliilor” se vor încheia cu un bal în aer liber care va fi organizat la baza sportivă din localitate.
    Primarul a dat asigurări că va fi un păstrător al tradiției și ori de câte ori va avea ocazia, va pune umărul la treabă pentru ca oamenii din Vintileasca să aibă condiții civilizate de viață și un trai mai bun. „Balul va fi o continuitate a manifestărilor dedicate „Festivalului Rusaliilor”. Este o tradiție de zeci de ani, poate chiar mai mult, tradiție care se păstrează și azi și care în multe zone a dispărut. La Vintileasca încă sunt păstrate cu sfințenie hora satului și balul la care participă majoritatea gospodarilor din comună. Sper ca la acest eveniment, la care va cânta o formație recunoscută, să participe și locuitorii din localitățile vecine”, a spus primarul Georgel Spătaru.
    Manifestările vor avea loc pe platoul de la intrarea în comună unde se află și Lacul Mare (Lacul fără fund, Lacul Vintileasca), unul din numeroasele lacuri carstosalin, care au luat naștere prin acumularea apelor în depresiuni, în urma procesului de dizolvare a sării și a tasării în zonele de sare. Lacul este bine conturat ca formă (malul vestic și cel nordic pătrund ușor sub apă, iar cel estic și cel sudic sunt abrupte), are o faună bogată în pești și crustacee, localnicii spunând, în glumă: „poate nu are fund, dar pește are cu siguranță!”. În realitate lacul are o suprafață de 4,7 ha iar adâncimea maximă este de 5m și reprezintă principala atracție a turiștilor ce vin aici în lunile de vară.
    Alexandru Vlahuță a scris în „România pitorească” despre așezarea Vintileasca, cunoscută cândva sub denumirea de comuna Neculele: ,,abatem la stânga și urcăm pe podișuri verzi, înecate de soare, căsuțe albe, rari, încep să se ivească pe trâmba de fâneață, ușor înclinată pe spatele rotund al muntelui, de sus, bisericuța de lemn privește în vale peste micile gospodarii împrăștiate pe întinsul tăpșan. E satul Neculele așternut în lumina, în zariște largă și în miros de flori’. Aici trăiesc oameni care își păstrează în sufletele lor moștenirile din străbuni, niște oameni simpli și totuși atât de nobili în îndeletnicirile lor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here