EXCLUSIV! Trei focşăneni, EXCOMUNICAŢI din Biserica Ortodoxă de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei
 • Micsorare text
 • Marire text
 • Tipareste articol
 • Trimite unui prieten
 • Inscriere RSS
EXCLUSIV! Trei focşăneni, EXCOMUNICAŢI din Biserica Ortodoxă de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei
EXCLUSIV! Trei focşăneni, EXCOMUNICAŢI din Biserica Ortodoxă de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei
Alţi opt focşăneni au fost canonisiţi
Voteaza :

Articolul a primit 17 voturi

Situație fără precedent în Biserica Ortodoxă Română. Trei focşăneni au fost excomunicaţi (excluşi) din Biserica Ortodoxă, decizia fiind luată de Permanența lărgită a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, la ședința din data de 7 mai a.c. Decizia de excludere îi vizează pe Nela Panaite, Elena Daniela Baneș și Romică Gavrilă şi este „motivată de declarațiile pe care le-au făcut, verbal și în scris, prin care aceștia dovedesc faptul că sunt o reală amenințare pentru unitatea Bisericii”, după cum se arată în informarea ce poartă antetul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Potrivit unor surse bisericești, această măsură nu a mai fost luată în Biserica Ortodoxă Română de câteva sute de ani, fiind specifică primelor secole de creștinism. Conform acelorași surse, cei excomunicați (afurisiţi) pot reveni în sânul bisericii dacă își cer iertare Arhiepiscopului şi dacă acesta acceptă. În cazul altor opt persoane s-a luat decizia canonisirii (oprirea de la Sfânta Împărtășanie) până când vor face pocăință în fața comunității „pentru manifestările lor repetate de contestare a deciziilor luate de Centrul Eparhial, cu privire la Parohia „Sf. Ap. Andrei”.  Totodată, la Biserica Sfântul „Apostol Andrei” din Focșani nu mai slujește preotul Valentin Mirică, care venise de la Gugești. Acesta a fost transferat la biserica de unde a venit, în locul său fiind numiți preoții Lucian Pasere ca preot paroh și Răzvan Dănilă, ca preot coslujitor. După ispăşirea a 30 de zile de canon la mănăstire, fostul preot paroh Giorgică Vatră va sluji, la cererea sa, la Parohia Bordeasca Veche.


    Tensiunile de la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Focșani au atins cote maxime. După o perioadă îndelungată de nemulțumiri legate de „pedepsirea” preotului Giorgică Vatră și trimiterea acestuia la mănăstire pentru o perioadă de 30 de zile, perioadă în care credincioșii au protestat, nemulțumiți fiind de măsura dispusă, reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei au luat măsuri drastice în cazul mai multor credincioși, care ar fi avut un „comportament sectar”. În cazul a trei dintre ei, respectiv Nela Panaite, Elena Daniela Baneș și Romică Gavrilă, s-a dispus excomunicarea (excluderea) din Biserica Ortodoxă, reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei considerând că cei trei sunt „o reală amenințare pentru unitatea Bisericii”.
    Decizia a fost luată în data de 7 mai a.c., în ședința de lucru a Permanenței lărgite a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Conform celor hotărâte în ședință și afișate la biserică, „considerând cu mâhnire și durere sufletească că situația tensionată de la Parohia Sfântul Andrei din Focșani a continuat pe parcursul ultimelor luni, în pofida încercărilor chiriarhului și a centrului Eparhial de a restaura liniștea și pacea în interiorul acestei comunități, tulburate în mod repetat de manifestările necreștinești ale unui grup schismatic de persoane cu comportament sectar-Permanența lărgită a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, întrunită în ședință de lucru, joi, 7 mai 2015, a luat următoarele decizii pe care le aduce la cunoștința Preacucernicilor Părinți Protoierei din județul Vrancea, precum și a credincioșilor creștini din Parohia Sfântul Apostol Andrei”, se arată în hotărârea Episcopiei. 
    La decizia de la punctul 5 se precizează că „se face cunoscută excomunicarea (excluderea) din Biserica Ortodoxă a domnului Romică Gavrilă, a doamnei Elena Daniela Baneș și a doamnei Nela Panaite, pe temeiul art 5, paragraful B, lit. F din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române și al Sfintelor Canoane: 10, 12, 13, 16, 32, 36 și 51 (...), sancțiune propusă de Consistoriul Eparhial, în urma studierii dosarului cauzei respective și aprobată în Permanența Consiliului Eparhial din 7 mai 2015, motivată de declarațiile pe care le-au făcut, verbal și în scris, prin care aceștia dovedesc faptul că sunt o reală amenințare pentru unitatea Bisericii”.
    Măsuri nu au fost dispuse doar față de cei trei, ci și față de alte opt persoane. Conform deciziei de la punctul 6 „se face cunoscută canonisirea (oprirea de la Sfânta Împărtășanie) până când vor face pocăință în fața comunității – a următoarelor persoane – Potlog Adrian, Negoiță Toader, Vintilă Vasile, Vintilă Vasilica, Bîra Ion, Bîra Emilia, Văsîi Gheorghe și Panaite Costică  (...) pentru manifestările lor repetate de contestare a deciziilor luate de Centrul Eparhial, cu privire la Parohia „Sf. Ap. Andrei”.

   La Biserica Sfântul Andrei au fost aduși doi preoți noi

    Nici preotul Valentin Mirică de la Gugești nu mai slujește la Biserica Sfântul Apostol Andrei. El a fost retrimis la Gugești, în locul său fiind aduși alți doi preoți. Și această decizie a fost luată tot în ședința din 7 mai a.c., „Preotul Mirică Valentin este transferat la Parohia Gugești III, Protoeria Focșani II, începând cu data de 7 mai 2015. Începând cu aceeași dată, în posturile vacante de la Parohia Sf. Apostol Andrei din Focșani, sunt numiți Pr. Pasere Lucian-ca preot paroh și Pr. Dănilă Răzvan, ca preot coslujitor-care au misiunea de a lucra, cu timp și fără timp, pentru restabilirea păcii și armoniei în această comunitate, spre slava lui Dumnezeu și mântuirea credincioșilor acestei parohii”.
    O altă decizie a fost luată în legătură cu membrii Consiliului Eparhial, care „au dat dovadă de indiferență“, după cum se arată în aceeași informare. „Având în vedere că membrii Consiliului Parohial al acestei parohii au dat dovadă de indiferență față de ceea ce se întâmplă în sfântul locaș, iar doi dintre ei au manifestat chiar atitudine dușmănoasă față de ierarh și biserică (numiți nestatutar de către preotul Vatră în această funcție), potrivit art. 60 din Statutul pentru organizarea și funcționarea B.O.R, aceștia sunt revocați din funcțiile ocupate, urmând ca cei doi preoți slujitori la această biserică să-și desfășoare activitatea pastoral misionară, social-filantropică și administrativ-gospodărească, sub supravegherea unei comisii desemnate de Centrul Eparhial, formată din: P.C Consilieri administrativ-bisericesc, P.C Consilier economoc, Dl. Consilier juridic, Dl. Inspector bisericesc, Dl. Revizor contabil, P.C Proiereu de la Focșani I și secretarul acestei protoerii. Îndemnăm pe credincioștii acestei parohii să rămână în rânduiala Bisericii noastre strămoșești, spre slava lui Dumnezeu și mântuirea tuturor”, se arată în informarea ce poartă antetul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

   Preotul Vatră, transferat la Parohia Bordeasca Veche

    În informarea cu privire la deciziile luate în data de 7 mai a.c, se face referire și la situația preotului Giorgică Vatră, care ar fi solicitat transferul la Parohia din Bordeasca Veche. „La cererea sa, înregistrată la Centrul Eparhial, preotul Vatră Giorgică este transferat la Parohia Bordeasca Veche, Protoeria Focșani II, începând cu data de 7 mai 2015, cerere motivată de «dorința de a-mi păstra liniștea sufletească, dar și preoția, mai ales că unii dintre enoriași au adus și mențin starea de tulburare în sânul Parohiei Sf. Apostol Andrei. Atitudinea lor mă încredințează că nu mă mai reprezintă, mai ales că au ieșit din cuvântul meu»”, se mai arată în informare.
    Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Dragoș Olteanu, ne-a precizat că deciziile luate în ședința din 7 mai sunt cele care au fost comunicate și afișate la biserică, iar în ceea ce-i privește pe cei trei credincioși excluși din Biserica Ortodoxă, Dragoș Olteanu ne-a spus că ei se pot întoarce dacă fac dovada că „se îndreaptă”. Întrebat dacă mai există astfel de cazuri în țară, întrucât credincioșii susțin că nu ar mai fi, Olteanu nu ne-a putut preciza, afirmând că sunt multe eparhii.
Referitor la preotul Vatră, Dragoș Olteanu ne-a explicat că după ce-și va termina canonul de 30 de zile, părintele va merge la parohia Bordeasca Veche.

   Credincioșii au cerut aprobare pentru proteste

    Credincioștii, care au început „răscoala” anul trecut, atunci când au aflat că preotul Vatră va fi mutat de la Biserica Sfântul Apostol Andrei, nu se lasă. Supărați că preotul Vatră nu le va mai fi duhovnic, dar și ca urmare a deciziilor luate de Arhiepiscopie, respectiv excluderea celor trei și canonisirea altor opt, ei vor continua să protesteze. Astfel, au cerut aprobare de la primărie, dar și de la poliție, pentru ca în fiecare sâmbătă și duminică, să fie prezenți în fața bisericii și să-și poată exprima nemulțumirile.

   Excomunicarea, cea mai grea pedeapsă

    Conform Wikipedia, în creștinism, excomunicarea reprezintă înlăturarea din rândurile Bisericii a unora dintre membrii ei, ca urmare a săvârșirii de păcate grele, de abatere de la poruncile ei. Gravitatea excomunicării constă în pierderea oricărei asistențe din partea Bisericii, ruperea „legăturii cu cele sfinte“, prin interzicerea de a participa la Sf. Liturghie și oprirea de la Sf. Împărtășanie. Excomunicarea este cea mai grea pedeapsă pentru un membru al Bisericii creștine. Pe același site se menționează că „potrivit canonului 13 stabilit la Primul conciliu de la Niceea, Sf. Euharistie se împărtășește și celor excomunicați sau aflați sub alte pedepse bisericești care-i opresc de la împărtășanie, însă numai în cazurile că aceștia se găsesc aproape de obștescul sfârșit. Sfântul canon 95, stabilit la Al treilea conciliu de la Constantinopol mai prevedea că și anumiți eretici, care se reîntorceau la Biserică, puteau fi reprimiți și deci puteau redeveni membri deplini ai ei, numai după ce primeau Sf. Împărtășanie[4]. Separarea ce s-a petrecut în Biserica creștină între Răsărit și Apus a început cu actul de excomunicare (anatema) dat de papa Nicolae I (858-867), în 863, împotriva lui Fotie, patriarhul de la Constantinopol, deoarece acesta nu recunoaștea Filioque. Fotie, la rândul său, l-a excomunicat (anatematizat) pe papa Nicolae I într-un sinod ținut la Constantinopol, în 867 și nu l-a mai recunoscut ca papă, condamnând în același timp și Biserica Romei.[5]”. 

 

77 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
 • Este un semn rau. Un semn al inapoierii medievale readuse in prim-planul societatii civile a secolului al XXI-lea. Este un act al intolerantei religioase care tinde sa atinga extreme periculoase in Romania, daca nu cumva a si atins deja. Ii propun BOR sa elibereze certificate de renuntare la botez si de autoexcomunicare cetateneasca. Asa ar fi normal!

  DE Mirela, postat pe 13-05-2015, la 00:27

 • O decizia absolut PROSTEASCA din ciclul "ce-si face prostul cu mana lui lucru manual se numeste". Desi amenintarile la adresa bisericii sunt din ce in ce mai mari iata ca BOR nu conteneste in a lua decizii cretine impotriva cetatenilor, indreptandu-se incet dar sigur spre disparitie. Dupa cum scrie si in Biblie, carte pe care acesti ciudati numiti popi par sa nu o cunoasca, Biserica este a Domnului si nu a popilor. Popii pot sa se "excomunice" doar pe ei, in rest pe nimeni altcineva. Tot dispretul pentru aceasta tagma de securisti in sutana.

  DE danb, postat pe 13-05-2015, la 01:01

 • Nu va temeti, excomunicarea nu poate sa v-o faca un ERETIC (om care opteaza pentru altceva decat ceea ce invata Iisus Hristos, in cazul de fata, un parinte trebuie sa-si iubeasca fii, nu sa-i dezmosteneaza, sai goneasca, sa-i indeparteze, aici se intelege ca nu e vorba de dragoste), el e autoexclus din comuniunea cu Dumnezeu de cand a produs vrajba. Conform Wikipedia, cei mai mari eretici au fost din randul episcopilor... :) La cate minciuni spune, nici el nu le mai crede, omul asta are doua probleme demne de Spitalul Dumbraveni si anume: VOCEA INTERIOARA SI PRIETENUL IMAGINAR (cu coada) pe care-i asculta! Aici e un meci de fotbal unde aceeasi persoana suteaza si alearga repede in poarta sa apere mingea... Daca scormonesti mizeria...pute. Cine oare a creat atata dezbinare? Trebuie eliminata cauza, nu efectul. Chiar nu vedem ca, in Vrancea cel putin, copii si oameni de toate varstele se spanzura? Aici e vina celui ce e responsabil de sufletele oamenilor din Arhiepiscopia asta, intrucat, in loc sa isi vada de sufletele oamenilor, se cearta si se razbuna pe bietii oameni, fie ei preoti sau laici. N-ar lasa mandria aia luciferica, pentru nimic in lume. Asta il va si costa. RUSINEEEEE!!!

  DE inca ortodox :), postat pe 13-05-2015, la 01:20

 • RUSINE Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buz?ului ?i Vrancei ...eliminati-ne pe rand.

  DE ortodox, postat pe 13-05-2015, la 03:10

 • Sincer, nu inteleg de ce in aceste momente, BOR se chinuie cu aceste decizii extrem de blande. Ar putea foarte bine, sa preia atat in spiritul cat si in litera lor, documentele INCHIZITIEI!. In opinia mea, Biserica ortodoxa din Romania ar trebui sa excomunice cel putin jumatate dintre "distinsii" sai membrii care activeaza in functii precum preot, etc. De ce functii? Simplu, pentru ca se comporta ca niste functionari corupti care cer spaga pentru orice ar intreprinde. Nu trebuie sa aruncam cu noroi in BOR deoarece cred ca se comporta ca si omologul lui Parlamentul Romaniei! Pe cand DNA, ANI si acnchete morale in sanul bisericii romane? Pana la urma, orice persoana are dreptul si libertatea de a crede in justitia divina si nu in justitia unor pacatosi (a se citi BOR) aici pe pamant! Ar trebui sa va aplecati mai mult asupra studiului monahal si sa va dati seama ca Dumnezeu pe care-l veneram e in Ceruri si nu aici pe pamant cocotat in inalte jilturi!

  DE Marcel Pop, postat pe 13-05-2015, la 05:57

 • @"Belise Grassu" Iubitzel, eu ti-am gasit o scuza, atunci cand inainte de a te culca la unu fara ceva, sa te iei de viata mea ca boala de omul sanatos, dar pentru ca tu faci acelasi lucru si inainte de a te culca la unu cu ceva, nu-ti mai gasesc scuza. "Beseurile" mele ar putea fi incadrate la capitolul "Peleu de Vrancea", dar nu au nici o legatura cu biserica, ci cu politica mioritica de Tara Vrancei. Totusi, avand in vedere ca in prezentul numar al ziarului Monitorul este un articol in care se face vorbire despre sobolanii care au invadat Cartierul Sud pentru a fi filmati de camerile video ale primarului Bacinschi si cum Cartierul Sud este locul copilariei, adolscentei si maturitatii tale, mi s-ar fi parut normal, sa faci acolo un comentariu. Apropo, la Timisoara sunt sobolani ? In ceea ce priveste excomunicarea din Biserica Ortodoxa a celor trei persoane de care se face vorbire in articol, personal mi se se pare ceva de RASU-PLANSU.

  DE Ulise Grosu, postat pe 13-05-2015, la 06:29

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

4
21
22
27
24
37

Extragerea noroc:  0622278

Harta Focsani
   

Infracţional

DETALII ÎNGROZITOARE! Trei băieți minori, VIOLAȚI și AGRESAȚI SEXUAL de propriul tată; pe unul dintre ei l-a obligat să se uite la filme porno
    Trei copii, cel mai mare având aproximativ 11 ani, au trecut prin chinuri groaznice vreme de aproximativ un an, chinuri la care au fost supuşi chiar de tatăl lor, un bărbat în vârstă de 38 de ani.

POZA ZILEI

Peisaj de prin munții Vrancei...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost