DULCEGĂRII Timiș: Ştrudel şi tort sârbesc

0
690


Ștrudel cu mac sau cu brânză dulce, ‘gibanice’ din Serbia

    O rețetă foarte veche ne propune domnul Nikolin din Igios, Serbia. ‘Este o rețetă foarte veche, iar soția mea este specialistă în ‘gibanice’ cu brânză și sunt foarte gustoase’, afirmă acesta. ‘Este nevoie de 1 l de lapte, 1/2 cană de apă, o țâră de zahăr pentru olățăl (cocă, n.r.) puțină sare, cam o jumătate kilogram de făină și drojdie. Se amestecă totul și se astrucă (se acoperă, n.r.) neapărat cu un ștergar curat. Se lasă aluatul vreo 15-20 de minute. Brânza dulce pentru gibanice, cam 300 de grame, o amestecăm cu 3 ouă, puțin ulei și se pune în aluatul întins bine, apoi se împătură. Capetele se strâng bine ca să nu iasă. Dacă facem gibanice cu mac, atunci peste macul măcinat se toarnă 1 pahar de lapte cald amestecat cu zahăr și se umple foaia de aluat. Pe deasupra păturii de aluat, ungem cu ou sau cu ulei și se dă la copt vreo trei sfert de oră’, ne explică domnul Nikolin.

Tort sârbesc cu nucă, vișine și stafide

    Un tort consistent, delicios și sățios ne propune Doina Jivan din comuna timișeană Răchita. Ea îl numește tort sârbesc, probabil pentru că este o rețetă tradițională din familia sa, de etnie sârbă. Facem un blat de tort sau de pandișpan: frecăm bine 6 gălbenușuri cu 6 linguri de zahăr, un praf de copt stins cu zeama de la o lămâie și coaja rasă de la lămâie, adăugăm 6 linguri de făină, un pahar de ulei pe care-l turnăm treptat, amestecând continuu, iar pentru a fi și mai pufos aluatul, putem adăuga și o jumătate de pahar de apă minerală. Separat, albușurile le batem spumă consistentă, apoi le turnăm peste aluat, amestecând cu o paletă compoziția. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt turnăm coca și dăm la cuptor vreo 40 de minute. Când e gata, îl scoatem, îl umezim puțin și-l lăsăm vreo 5 minute, apoi îl scoatem cu grijă din tavă. Când s-a răcit, îl tăiem, astfel încât să obținem două blaturi.
    ‘Separat ne apucăm de cremă. Avem nevoie de 200 gr de biscuiți sfărâmați cu sucitorul, peste care punem sirop de vișine până se umezesc potrivit, astfel încât să fie legată compoziția. 300 gr de unt sau de margarină se freacă bine cu 200 gr de zahăr pudră și apoi adăugăm, pe rând, 4 gălbenușuri, 200 gr de nucă prăjită și sfărâmată și, în cele din urmă vișinele, cam un pumn de stafide, rom și puțin sirop. Se amestecă această cremă cu biscuiții, puțin câte puțin, să nu se taie. Când toată compoziția a devenit omogenă, o putem pune peste blatul subțire’, explică pentru AGERPRES doamna Doina Jivan.
    Ca să fie și mai aspectuos și mai ispititor, mai avem puțin de lucru: albușurile de la 4 ouă se bat bine pe aburi cu 4 linguri de zahăr, sau putem dubla această porție, la 8 albușuri și 8 linguri de zahăr. Cu această spumă îmbrăcăm blaturile, iar deasupra radem ciocolată și se pun vișine, pentru ornat. Se lasă la rece vreo oră-două, înainte de a-l servi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here