Directoarea revistei ‘Vogue’ destăinuie cum a reușit să domine lumea modei timp de 30 de ani

0
767


Directoarea revistei ‘Vogue’, Anna Wintour, a destăinuit cum a reușit să rămână, timp de trei decenii, cea mai puternică femeie din lumea modei, declarațiile sale fiind cuprinse în volumul ‘Winners and How They Succeed’, apărut recent sub semnătura jurnalistului Alastair Campbell, scrie ziarul ‘El Pais’. Supranumită adesea ‘Nuclear Wintour’, cunoscută pentru inconfundabila sa coafură cu breton, tip bob, și pentru ochelarii de soare de care nu se desparte aproape niciodată, ea și-a început cariera la ‘Harper’s & Queen’ în 1975, iar din 1988 a devenit redactor-șef al revistei americane de modă ‘Vogue’. Din 2013, este director artistic la Condé Nast, editorul revistei Vogue.
Britanica în vârstă de 65 de ani este, totodată, autoritatea maximă aproape necontestată în materie de modă la nivel mondial. ‘Orice om ar trebui să fie concediat cel puțin o dată în viață’, a susținut ea în cartea lui Alastair Campbell, care cuprinde și mărturii ale altor învingători, precum fostul secretar de stat american Hillary Clinton, antrenorul portughez de fotbal Jose Mourinho sau fostul premier britanic Tony Blair.
Anna Wintour a fost dată afară de la Harper’s la numai nouă luni de la angajarea ca redactor de modă. ‘Acest lucru te obligă la o autoanaliză. Deși atunci nu părea, a fost cu siguranță o experiență bună prin tot ceea ce am învățat cu acel prilej. Este important să ai câte un contratimp, întrucât așa este viața reală. Perfecțiunea nu există’, a explicat ea. Și a încercat să demonstreze că, în pofida aparențelor, nici ea nu este perfectă. ‘Nu mă ridic din pat și-mi spun: *Trebuie să fiu un model de urmat*. Trăiesc cât pot de bine, încerc să iau decizii corecte pentru revistă și companie și la nivel personal, pentru familia mea. Nu este ceva conștient’, a spus Anna Wintour.
Surprinzătoare a fost și când a afirmat că nu se pricepe la nimic. ‘Nu știu cum se face o rochie. Nu pot să merg la o sesiune foto și să creez o imagine. Nu pot să scriu un scenariu. Am o mare admirație pentru persoanele care știu să facă toate aceste lucruri, pentru că eu habar nu aș avea de unde să încep. Întotdeauna eu răspund la talentul altora. Eu nu sunt un talent…Mă văd ca pe o persoană care răspunde timpului său și culturii. Să fie acesta jurnalism? Nu știu’. În opinia sa, își datorează succesul organizării și capacității de a delega altora o serie de sarcini profesionale, susținând că ‘oamenii lucrează mai bine când au responsabilități’. Este, poate, un mod de a replica celor care văd în ea un conducător care vrea să controleze totul și pe toți în permanență.
Anna Wintour consideră că a ajuns printre învingători pentru că se trezește ‘zilnic la ora cinci dimineața’ și are întotdeauna chef să se ducă la birou. Dar și să meargă ‘la țară, la sfârșit de săptămână, cu copiii și cu câinele’ și să joace tenis. ‘Nu-mi place orașul în weekend, am o grădină pe care o ador’, a menționat ea, adăugând că aceste ieșiri din Manhattan sunt cea mai bună sursă de inspirație pentru ea. ‘Trebuie să vezi tot felul de lucruri: filme, teatru, expoziții. Eu călătoresc mult. De fiecare dată când ieși, chiar și numai pentru o plimbare pe stradă, îți vine o idee’, a fost de părere Anne Wintour. Ea nu a uitat să sublinieze însă că ‘idei ai cu grămada, dar contează cum sunt puse în aplicare’.
În ceea ce o privește, cea mai puternică femeie din lumea modei știe cum trebuie să acționeze: repede și sigur. ‘Chiar dacă nu ești foarte sigur pe tine, trebuie să dai altora această impresie. …Majoritatea oamenilor stau la îndoială. Eu decid repede. Cred că este util pentru cei care muncesc pentru tine. Pe lumea asta este nevoie să ai fler, să fii și să reacționezi rapid’, a concluzionat Anna Wintour.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here