Copilul adoptat și părinții firești ai acestuia, ajutați prin lege să se regăsească
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Copilul adoptat și părinții firești ai acestuia, ajutați prin lege să se regăsească
Copilul adoptat și părinții firești ai acestuia, ajutați prin lege să se regăsească
Voteaza :

Articolul a primit 3 voturi

Copiii adoptați își vor putea contacta, dacă doresc, părinții firești și rudele biologice, ei urmând să fie ajutați de lege să facă acest lucru. Un proiect de act normativ lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii are drept scop aprobarea metodologiei privind contactarea părinților firești sau a rudelor biologice, accesul adoptatului la informații privind originile sale și propriul trecut, precum și accesul părinților firești sau al rudelor biologice ale persoanelor adoptate la informații referitoare la persoana adoptată.
    În prezent, potrivit Legii nr. 273/2004, persoana adoptată poate solicita și obține informații referitoare la confirmarea adopției, locul nașterii, traseul instituțional şi istoricul personal. Identitatea părinților firești sau a rudelor biologice este dezvăluită, după dobândirea capacității depline de exercițiu, în baza unei sentințe judecătorești de autorizare a accesului la informațiile vizând identitatea părinților firești și a rudelor biologice. În cazul în care adoptatul este minor dezvăluirea acestor informaţii se poate face numai pentru motive medicale.
    Totodată, persoanele adoptate care deţin informaţii vizând identitatea părinților firești ori a rudelor biologice pot solicita Autorităţii Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) sprijin pentru realizarea demersurilor necesare pentru căutarea şi contactarea lor.
    Pentru sprijinirea persoanelor adoptate în exercitarea drepturilor enunţate este necesară colaborarea ANPDCA cu alte instituții/autorități publice şi respectiv organizații private, soluţionarea cererilor venite atât din partea persoanelor adoptate cât şi din partea părinților firești sau rudelor biologice ale acestora presupunând iniţierea şi derularea unor demersuri care reclamă existenţa unei proceduri/ metodologii unitare de instrumentare. Tocmai această metodologie este reglementată prin acest proiect legislativ.

Modalități concrete prin care adoptatul este sprijinit

    Principalele schimbări preconizate prin adoptarea proiectului de act normativ constă în stabilirea modalităților concrete de exercitare a dreptului persoanei adoptate de a-și cunoaște originile și propriul trecut, respectiv indicarea modului în care se concretizează sprijinul acordat acestora. Astfel, persoana respectivă este sprijinită pentru: obținerea de informații care atestă realizarea adopției, informații privind identitatea părinților firești, locul nașterii, numele și prenumele anterioare adopției, istoricul personal, respectiv social, familial, medical și traseul instituțional; identificarea, căutarea părinților firești sau a rudelor biologice; facilitarea contactării părinților firești sau a rudelor biologice.

    Totodată, persoana adoptată va fi sprijinită în organizarea şi pregătirea întâlnirii cu părinții firești sau rudele biologice. În acest sens, vor fi instituite unele reglementări speciale în situația cererilor formulate de persoane adoptate care nu au
dobândit capacitate deplină de exercițiu (declarația reprezentantului legal și necesitatea participării la cel puțin o ședință de consiliere). Este stabilită o durată maximă de 30 de zile în care autoritățile/instituțiile, persoane juridice de drept public sau privat care dețin informațiile solicitate de ANPDCA sunt obligate să le transmită acesteia, în vederea instrumentăriii cererilor ce fac obiectul prezentului proiect de act normativ. Sunt detaliate aspectele reglementate de lege ce vizează dezvăluirea identității părinților firești și a rudelor biologice. De asemenea, proiectul de act normativ prevede reglementarea expresă și neechivocă a faptului că facilitarea contactării părinților firești sau a altor rude biologice, sub diverse forme, întâlniri, corespondență, convorbiri telefonice, se realizează numai dacă există acordul scris pentru contactare, și după caz pentru furnizarea datelor cu caracter personal, al
persoanelor a căror contactare a fost solicitată. În acest scop au fost elaborate şi formularele ce urmează să fie utilizate pentru exprimarea acestor acorduri, modelul acestora fiind prevăzut în anexele nr. 1 şi 2 la metodologie.
    În cazul în care solicitantul sau persoana căutată nu au capacitate deplină de exercițiu, pentru facilitarea contactării este necesar și acordul reprezentantului legal al acestora pentru realizarea contactării, și după caz pentru furnizarea datelor cu caracter personal.
    Sunt stabilite modalitățile prin care se realizează în concret facilitarea contactării părinților firești/rudelor biologice: reglementarea demersurilor făcute de ANPDCA, colaborarea cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din raza administrativ-teritorială unde se află domiciliul actual al persoanelor căutate, ori, după caz, cu autoritatea centrală străină ori organismul privat străin implicat în derularea adopției - în cazul care solicitantul a fost adoptat internaţional; reglementarea posibilității ca o serie de demersuri să poată fi realizate, ca urmare a solicitării DGASPC, şi de către organisme private autorizate sau cabinete individuale, cabinete asociate sau societăţi civile profesionale de asistenţă socială şi/sau de psihologie care au încheiat convenţii cu ANPDCA.
    Metodologia conține stipularea expresă a faptului că solicitarea persoanei adoptate este păstrată în evidențele proprii ale ANPDCA, iar în cazul în care persoanele a căror contactare nu a putut fi realizată sau au refuzat punerea în legătură cu adoptatul vor adresa o cerere de a fi puse în contact cu acesta, ANPDCA
realizează demersurile necesare contactării. Proiectul de act niormativ stabilește condițiile și modalitățile în care se solicită acordul persoanei adoptate, prevăzut de lege, pentru transmiterea unor informații despre aceasta ca urmare a solicitării părinților firești ori rudelor biologice.
    Mai este reglementat expres faptul că adoptatul sau după caz, adoptatorul/ familia adoptatoare pot refuza atât transmiterea de informatii cât și punerea în legătură cu părinţii fireşti sau rudele biologice și pot reveni oricând asupra acestui refuz. De asemenea, obţinerea şi transmiterea informaţiilor referitoare la o persoană care a fost adoptată internațional se face cu respectarea condiţiilor impuse de legislaţia statului de primire al adoptatului.
 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

12
16
33
45
3
10

Extragerea noroc:  7463834

Harta Focsani
   

Inedit

GALERIE FOTO: Profesorul Ștefan Opincă, o viață ca-n filme dedicată artei cinematografice
    Profesorul Ștefan Opincă de la Bătinești și-a dedicat viața artei cinematografice și a pregătit sute de copii în cineclubul Danubius din Galați. Viața lui Ștefan Opincă se suprapune cu perioada regimului comunist, fiind martor la evenimentele din ultimii 80 de ani.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost