Contractele de finanțare privind reabilitarea a 4 drumuri județene, semnate în perioada următoare

3
4815


Contractele de finanțare pentru patru mari proiecte de investiții, propuse spre finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020 de către Consiliul Județean, vor fi semnate în următoarele zile. Este vorba de reabilitarea unor drumuri județene care au o lungime totală de 120,7 kilometri, mai exact despre proiectele:     „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Limită județ Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejița – Tâmboiești- Bordești cu conectivitate directă la rețeaua TEN -T”;
    „Modernizarea  infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Focșani – Golești – Vârteșcoiu – Odobești cu conectivitate directă la rețeaua TEN -T”;
    „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Dumbrăveni – Gugești – Popești – Urechești – Budești – Cotești – Blidari – Bontești – Dălhăuți -Faraoanele- Rîmniceanca-Beciu-Odobești cu conectivitate directă la rețeaua TEN -T”.
    Pentru aceste trei proiecte, contractele de finanțare vor fi semnate în maxim o săptămână, iar pentru proiectul „Modernizarea  infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Gologanu – Slobozia Ciorăști – Cotești cu conectivitate directă la rețeaua TEN-T”, contractul de finanțare va fi semnat în două săptămâni.     Romeo Iordache, directorul  Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean Vrancea, a explicat de ce a apărut această defalcare. „Consiliul Județean figurează pe lista cu proiecte prioritare cu cinci proiecte. Pentru trei proiecte vor fi semnate contractele de finanțare până la finele lunii august, iar pentru al patrulea proiect, respectiv  „Modernizarea  infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Gologanu – Slobozia Ciorăști – Cotești cu conectivitate directă la rețeaua TEN-T”, va fi semnat contractul de finanțare peste 2 săptămâni. Acest proiect a fost verificat și conform prevederilor Ghidului Solicitantului, organismul intermediar și autoritatea de management contractează lucrările în limita a 120 la sută din valoarea de proiectare. Cum valoarea cumulată a celor patru proiecte ar fi însemnat 121 la sută, ministerul Dezvoltării a trebuit să emită un ordin al ministrului pentru a aproba finanțarea cu un procent peste maximul de 120 la sută”, a susținut Romeo Iordache.
    Directorul Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean a mai arătat că pentru cel de-al cincilea proiect, drumul județean 204P- Gugești- Dragosloveni -Gura Caliței- Dealu Lung -Tinoasa- Poenița- Dumitrești, care este și cel mai dificil drum, va fi semnat contractul de finanțare după ce va fi modificat ghidul solicitantului, astfel încât lucrările noi de construcție a unor poduri și viaducte să intre în categoria cheltuielilor eligibile, finanțate de UE. Modificarea ghidului solicitantului se va face în urma intervențiilor făcute de președintele Marian Oprișan la ministrul Fondurilor Europene Rovana Plumb. „Pentru cel de-al cincilea proiect, respectiv „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Gugești – Dragosloveni – Gura Caliței – Dealu Lung -Tinoasa – Poenița – Dumitrești cu conectivitate directă la rețeaua TEN-T”, în luna iunie s-au purtat discuții la MDRAP pentru modificarea ghidului solicitantului, astfel încât lucrările noi de construcție a unor poduri și viaducte să intre în categoria cheltuielilor eligibile și să fie suportate din  fonduri ale Uniunii Europene. Consiliul Județean a transmis o adresă oficială ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, prin care se solicită revizuirea ghidului solicitantului cu această propunere și deschiderea unui nou apel de proiecte în care care să fie depus și al cincilea proiect. Ministerul a dat asigurări că proiectul va primi finanțare deoarece la nivel de țară o parte din agențiile de dezvoltare regională nu au contractat obiectivele de investiții în Apelul nr 2 de proiecte și există posibilitatea de redistribuire a acestor fonduri către ADR Sud Est Brăila”, a precizat directorul  Romeo Iordache.

Investițiile Consiliului Județean, salutate de primarii localităților vizate

    Reabilitarea drumurilor a fost salutată de primarii localităților Gologanu, Sihlea, Tâmboiești, Bordești, Golești, Vârteșcoiu, Gura Caliței, Dumitrești, Slobozia Ciorăști, Cotești, Gugești și Dumbrăveni. Aceștia au susținut că reabilitarea drumurilor va duce la dezvoltarea socială și economică a localităților respective. „Este cel mai important proiect pe care comuna Dumitrești îl cunoaște în ultimii 40 de ani. În Dumitrești s-a construit un spital, s-a construit un pod peste Râmnicul Sărat, s-au asfaltat kilometri întregi de drumuri comunale dar toate acestea la un loc nu valorează ca impact economico social asupra comunității ca acest proiect pe care Consiliul Județean îl derulează”, a precizat Petrică Dogaru, primarul comunei Dumitrești.
    Și primarul comunei Cîrligele, Ștefan Moscu, consideră că reabilitarea acestor drumuri este foarte importantă pentru zona de deal și nu numai din această zonă a județului Vrancea. „Este foarte bine că s-a așteptat cu acest drum deoarece investiția este foarte mare și nu se putea face fără fonduri europene. Accesând fonduri europene avem garanția că vom avea acest drum  Golești -Vârteșcoiu-Odobești reabilitat și complet modernizat. Este meritul administrației județene și al președintelui Marian Oprișan”, a precizat primarul Moscu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here