CNAS: Contractul-cadru pe anul 2018, aprobat; va intra în vigoare pe 1 aprilie

0
505


Contractul-cadru pe anul 2018 a fost aprobat miercuri de Guvern și urmează să intre în vigoare pe data de 1 aprilie, după publicarea în Monitorul Oficial. Potrivit unui comunicat al CNAS, față de Contractul-cadru pe anul 2017 – a cărui aplicabilitate a fost prelungită și pentru trimestrul I al anului 2018 – noul act normativ cuprinde o serie de prevederi care vizează creșterea accesului persoanelor asigurate la medicamente și servicii medicale, debirocratizarea și transparentizarea activității furnizorilor de servicii medicale, dar și disciplina contractuală a acestora.
Astfel, actul normativ prevede că, începând cu data de 1 iulie, asigurații vor putea obține medicamentele cu și fără contribuție personală de la oricare farmacie din țară aflată în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate. CNAS precizează că actuala reglementare, conform căreia farmacia trebuie să fie în contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate ca și medicul prescriptor, va mai fi aplicată doar pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat.
Similar, și investigațiile paraclinice recomandate de medicii aflați în contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate vor putea fi efectuate de la 1 iulie la oricare furnizor de profil din țară, indiferent cu ce casă de asigurări de sănătate se află acesta în relații contractuale.
„Pachetele de servicii medicale – minimal și de bază – se reorganizează într-o modalitate schematică, sub forma unei structuri generale, în Hotărârea de Guvern, urmând ca detalierea serviciilor medicale acordate, a condițiilor acordării și a documentelor eliberate să fie stabilită prin normele metodologice de aplicare. În pachetul de servicii medicale de bază pentru asigurați se introduc noi servicii ce vor fi oferite de medicul de familie, cum ar fi eliberarea adeverinței pentru încadrarea în muncă a persoanelor aflate în șomaj și eliberarea fișei sintetice pentru copilul încadrat sau care urmează să fie încadrat în grad de handicap. De asemenea, se clarifică modul de acordare a altor servicii, cum ar fi administrarea de medicamente intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil”, susține sursa citată.
Totodată, în ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice se introduc serviciile medicale în scop diagnostic – caz. Acestea sunt servicii de spitalizare de zi care se pot acorda în ambulatoriu, dar numai de furnizorii care îndeplinesc condiții suplimentare de eligibilitate.
Pentru medicii de familie, s-a reglementat dreptul la vacanță anuală, iar pentru medicii nou-veniți într-o localitate va fi dublată perioada de susținere din partea casei de asigurări de sănătate, până la constituirea listei minime de pacienți – de la 6 la 12 luni.

Articolul integral pe http://bit.ly/2DKMloi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here