Cardul național de sănătate, refuzat din motive RELIGIOASE
 • Micsorare text
 • Marire text
 • Tipareste articol
 • Trimite unui prieten
 • Inscriere RSS
Cardul național de sănătate, refuzat din motive RELIGIOASE
Cardul național de sănătate, refuzat din motive RELIGIOASE
Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române spun că nu se opun documentului, la fel cum nu se opun nici transplantului ori transfuziei de sânge
Voteaza :

Articolul a primit 12 voturi

Câteva sute de carduri naționale de sănătate au fost distribuite în Vrancea. 150 dintre acestea au și devenit funcționale, fiind distribuite vrâncenilor dependenți de dializă, celelalte urmând a fi activate. Cardurile au devenit funcționale după ce au fost inițializate de medicii de la Centrul de Nefrologie şi Dializă IHS (International Healthcare Systems) Focşani.
Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea spun că trei persoane au refuzat să primească aceste carduri, invocând motive… religioase. Pe site-ul www.petitieonline.com, zeci de vrânceni au semnat o petiție, potrivit căreia nu sunt de acord cu emiterea cardului de sănătate. În documentul numit „Petiţie împotriva cardului naţional de sănătate cu cip” se arată că „... din motive bazate în principal pe libertatea credinţelor religioase, pe libertatea gândirii şi a opiniilor şi pe libertatea conştiinţei (drepturi fundamentale care nu pot fi îngrădite sub nicio formă), precum şi din dorinţa de a mi se respecta dreptul la viaţa intimă şi privată, (toate fiind drepturi fundamentale garantate prin Constituţia României), vă aduc la cunoştinţă faptul că nu doresc să primesc un card electronic de sănătate, cu cip, ca dovadă de asigurat şi nu doresc să mi se întocmească un dosar electronic, cerând dreptul la alternativă (document non-electronic), pentru a beneficia în continuare de serviciile medicale garantate prin lege. (...) Alternativa pe care o solicit este să pot face dovada plăţii contribuţiei la fond cu adeverinţă eliberată de Casa de Asigurări, ca şi până acum, sau să mi se ofere o variantă în care nici nu-mi este atribuit numelui un număr şi nici nu mi se oferă un document cu cip cu care să mă identific”, scriu oamenii în petiţie. 

     Biserica Ortodoxă Română este de acord  

Cu toate acestea, preoții susțin că Biserica Ortodoxă Română nu este împotriva acestui card. „Biserica Ortodoxă Română nu este împotriva acestui card de sănătate. Nu avem nimic împotriva utilizării și implementării lui. Cred că aceste persoane fac parte din anumite secte”, a spus preotul Valeriu Balica, protoiereul Protoieriei I Focşani. 
Un alt preot spune că Biserica Ortodoxă Română susține acest card, cum susține și transplantul de organe sau transfuzia de sânge. „Așa cum buletinul de identitate și pașaportul sunt documente de care omul se folosește, așa și cardul național de sănătate este un document care îl ajută pe om la menținerea sănătății. Biserica nu a fost niciodată împotriva tehnicii, mai ales când este vorba de darul sfânt al vieții. Biserica Ortodoxă nu poate fi împotriva unui document care îi ajută pe oameni în acest sens. Biserica Ortodoxă Română nu a fost niciodată fundamentalistă, așa cum sunt unele secte ce se vor creștine și care refuză folosirea tehnicii, cum ar fi tranplantul de organe și transfuzia de sânge”, ne-a declarat părintele Florentin Răuță, de la Catedrala Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani. 

    Restul cardurilor, distribuite până la finele anului 

Cei 210 bolnavi dependenți de dializă sunt incluși într-un program pilot de implementare a cardului național de sănătate, program derulat la nivel național. Reprezentanții CAS Vrancea spun că prin intermediul acestui card, o persoană își poate dovedi calitatea de asigurat. „Cardul naţional de sănătate reprezintă modalitatea prin care o persoană poate fi identificată ca fiind asigurată în sistemul naţional al asigurărilor sociale de sănătate şi-i confirmă dreptul la servicii medicale. Pe card sunt inscripţionate datele de identificare a persoanei şi, pentru a deveni funcţional, el trebuie activat. Pentru aceasta, medicul va solicita personalizarea pinului (codului) de acces format din 4 cifre. Pacientul va tasta personal pinul ori de câte ori va solicita un serviciu medical sau eliberarea de medicamente”, ne-a declarat Iustina Papuc, purtătorul de cuvânt al CAS Vrancea. 
Cardurile vor ajunge la restul vrâncenilor până la sfârșitul anului, prin poștă. Postașii vor trece pe la domiciliul fiecărui asigurat, chiar și de două ori dacă este cazul, pentru a le preda personal documentul, iar în cazul în care proprietarul nu va fi găsit la domiciliu de două ori, actul va fi returnat casei de asigurări de sănătate în raza căreia se află locuința acestuia, de unde poate fi ridicat de deţinători.
Dintre cei 293 de mii de asigurați din județ, vor primi card peste 200 de mii de vrânceni, restul fiind persoane cu vârsta cuprinsă între 0 şi 18 ani. „Medicul este singurul care poate inscripţiona cadrul de sănătate cu datele medicale, în baza acordului exprimat în scris de către pacient sau, după caz, de aparţinătorul legal/ împuternicitul legal (grupa sanguină şi Rh-ul; boli cu risc vital; boli cronice; donator de organe). Odată exprimat acordul scris, datele vor fi actualizate de către medicul de familie, la fiecare vizită. În situaţia în care pacientul doreşte să schimbe oricare dintre opţiunile de mai sus, va trebui să se adreseze medicului de familie. Este obligatoriu ca de fiecare dată când un pacient merge la un medic din sistemul public de sănătate să prezinte cardul naţional de sănătate. În caz contrar, nu va putea primi serviciile medicale plătite de CNAS, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale”, a mai spus Iustina Papuc. 

 

 

14 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
 • Occidenatalii au de zeci de ani card de sanatate si pana acum nu s-a auzit sa-l fi luat dracul pe vreunul prin intermediul acestui card. Pe de alta parte iar este adevarat ca odata cu primirea cardului fiecare persoana intra intr-o baza de date si cei care au acces la baza de date au acces automat la toate istoria medicala a respectivei persoane. Ca aceste informatii pot fi folosite cu rea-credinta impotriva persoanei este clar. Ca informatiile pot fi folosite cu buna-credinta pentru diagnosticarea si tratarea mai rapida si asta este clar. In urma cu cativa ani probabil ca as fi recomandat folosirea acestui card. Momentan insa nu as mai da niciun sfat, intimitatea noastra s-a redus intr-atat incat poate ar trebui sa ne aparam ce a mai ramas. Fiecare ar trebui sa faca cum crede de cuviinta.

  DE danb, postat pe 05-09-2014, la 04:15

 • bah butaru nu mai trancani cakaturi care nu intereseaza pe nimeni..benganesti tu care le stii pe toate...scrie o carte si citeste-o singur fii fanul tau propriu si unuicat! pentru ca altii nu ai:)))))

  DE muliseu, postat pe 05-09-2014, la 12:43

 • Are dreptate ,,danb'',prostii se tem sa aiba,card de sanatate,in caz de accident sau boala,acolo medicul gaseste toate datele necesare pt. o interventie rapida.pacat de muliseu si de Ulisei ca nu inteleg acest lucru.stim se plimba cu caruta prin judet,poate ajung si la Caracal.

  DE Ion Mihalache, postat pe 05-09-2014, la 12:53

 • CRED CA MAI MULT SE OPUN CEI CARE NU MAI POT FURA. DACA NU LE DAI "ATENTIA" NECESARA, TE LASA IN PLATA DOMNULUI. NU LE AJUNGE ASTA, MAI VOR SI SUPLIMENTE DIN ACTE FALSE!

  DE Fanel, postat pe 05-09-2014, la 13:43

 • Hai, frate, cum naiba sa sustii ca o bucata de plastic iti afecteaza libertatea, convingerea religioasa sau mai stiu eu ce tampenii?? Cat de inapoiat sa fii?? Mentalitate de Evul Mediu, una din cauzele pentru care Romania se afla in situatia asta...

  DE City Zen, postat pe 05-09-2014, la 19:41

 • Noi, romanii, am ramas in secolul 19! In tarile membre UE si nu numai, copilul nou nascut primeste in prima saptamana cadrul de sanatate! De adultii, nici nu se pune problema! Numai noua, romanilor, ne este frica de un card! Sa se distribuie cat mai repede, este necesar celor care calatoresc in afara! Nu de la un card de sanatate ni se trag noua, romanilor, toate necazurile! Raul trebuie cautat in alta parte!

  DE un cetatean, postat pe 05-09-2014, la 19:42

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

12
16
33
45
3
10

Extragerea noroc:  7463834

Harta Focsani
   

Inedit

GALERIE FOTO: Profesorul Ștefan Opincă, o viață ca-n filme dedicată artei cinematografice
    Profesorul Ștefan Opincă de la Bătinești și-a dedicat viața artei cinematografice și a pregătit sute de copii în cineclubul Danubius din Galați. Viața lui Ștefan Opincă se suprapune cu perioada regimului comunist, fiind martor la evenimentele din ultimii 80 de ani.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost