Caravana cinematografică pentru nevăzători ajunge la Focșani

0
928


Duminică, 14 iunie, la ora 15.00, la Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani va avea loc proiecția peliculei „După dealuri”, film ce a fost accesibilizat pentru nevăzători de Fundația „Cartea Călătoare”. La film vor avea prilejul să se „uite” atât nevăzători din urbea noastră cât și din Buzău. Pentru invitați și pentru însoțitorii lor intrarea este gratuită.
Spectatorii nevăzători și însoțitorii lor vor putea urmări filmul „După dealuri”, care spune povestea a două fete ce au crescut împreună și care se reîntâlnesc după câțiva ani de despărțire. Alina (Cristina Flutur) se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichița (Cosmina Stratan), prietena ei din copilărie, de care se simte încă foarte atașată. Voichița și-a găsit însă calea în credință, iar maicile printre care trăiește la mănăstire țin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâștige afecțiunea Voichiței, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forța care o animă.
    Această proiecție face parte din „Caravana cinematografică pentru nevăzători”, organizată de Fundația „Cartea Călătoare”, cu sprijinul Ateneului Popular, în cadrul „Festivalului Național de Film pentru Nevăzători”, proiect implementat de fundație în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Festivalul, primul eveniment cinematografic din România destinat persoanelor cu deficiențe de vedere, a avut loc la București, în perioada 15 – 19 mai. „Pentru a putea asigura accesul unui număr cât mai mare de persoane cu deficiențe de vedere la cultură, festivalul este urmat de o caravană cinematografică în alte 10 orașe ale țării. În cadrul caravanei sunt proiectate filme special accesibilizate pentru persoanele cu deficiențe de vedere. La intrarea în sală, aceștia vor primi câte un set de căști, iar în pauzele dintre replicile personajelor, un narator va oferi detalii suplimentare despre cum sunt îmbrăcate personajele, despre gesturi, mimică, atmosferă sau orice informații care pot facilita înțelegerea intrigii. Restul spectatorilor vor urmări filmul în condiții normale, dar oricine dorește poate experimenta vizionarea unui film cu cască audio”, transmit reprezentanții Fundației „Cartea Călătoare”. 
    Proiectul „Festivalul Național de Film pentru Nevăzători” își propune să popularizeze și să promoveze filmele cu descriere audio pentru nevăzători, să crească implicarea industriei cinematografice în accesibilizarea filmelor și să creeze cadrul favorabil participării persoanelor cu deficiențe de vedere la viața culturală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here