Beneficiarii de ajutor social pot munci legal ca zilieri
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Beneficiarii de ajutor social pot munci legal ca zilieri
Beneficiarii de ajutor social pot munci legal ca zilieri
Zilierii trebuie plătiţi cu minim 4,74 lei şi maxim 10 lei pe oră
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

   Cuantumul remuneraţiei brute orare negociate pentru un zilier nu poate fi mai mic decât 4,74 lei şi mai mare de 10 lei pe oră, potrivit actului normativ ce aduce modificări Legii nr.52/2011, ce a fost adoptată în ultima şedinţă de Guvern. Mai mult, veniturile din activităţi necalificate cu caracter ocazional, realizate de persoanele fizice apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social, potrivit legii 416/2001 privind venitul minim garantat, nu se iau în considerare la menţinerea dreptului de ajutor social. Alte modificări aduse Legii 52/2001 vizează copiii. Astfel, pot presta activităţi necalificate copiii care au împlinit vârsta de 16 ani. Pentru cei care au doar 15 ani este necesar în acest sens acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, cu precizarea activităţilor ce urmează să fie desfăşurate de copil, activităţi pe care beneficiarul trebuie să le consemneze într-un registru. 
   Pot angaja zilieri atât persoanele juridice cât şi persoanele fizice autorizate şi întreprinzătorul persoană fizică titular al întreprinderii individuale sau întreprinderii familiale. Pentru a nu exista dubii, activităţile necalificate cu caracter ocazional ce pot fi prestate de zilieri sunt numai acele activităţi care se realizează întâmplător, sporadic, care nu au un caracter permanent. 
   Toţi zilierii trebuie înregistraţi de beneficiar într-un registru de evidenţă al zilierilor, iar înregistrările trebuie să fie realizate în ordine cronologică, fără a lăsa pagini sau poziţii libere, iar extrasul din acest registru trebuie să poată fi transmis către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi în format electronic. 
   Actul normativ adoptat de Guvern creează posibilitatea efectuării plăţii zilierului la sfârşitul fiecărei zile, în numerar sau prin folosirea mijloacelor de plată electronică, precum şi posibilitatea de efectuare a plăţii la sfârşit de săptămână, dar numai cu acordul exprimat în scris de către zilier şi beneficiar. 
   Munca zilieră se poate presta în următoarele domenii: agricultură, vânătoare şi servicii; silvicultură, exclusiv exploatări forestiere; pescuit şi acvacultură; tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase; recuperarea materialelor; comerţ cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii; activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor; publicitate; activităţi de interpretare artistică-spectacole, activităţi suport pentru interpretarea artistică-spectacole şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole. Cel care angajează zilieri trebuie să ştie că dacă îi foloseşte pentru munci ce nu fac parte din categoriile amintite poate fi sancţionat cu amendă de la 10 mii la 20 mii lei.  
   De menţionat este faptul că activitatea desfăşurată ca zilier nu îi conferă lucrătorului calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, sistemul asigurărilor sociale pentru şomaj, în sistemul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi nici în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Acesta va putea încheia opţional o asigurare de sănătate, pensie şi/sau de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale. În cazul în care pe parcursul zilei de muncă se produce accidentarea zilierului, angajatorul lui este obligat să asigure cheltuielile necesare îngrijirilor medicale din fonduri proprii. Persoanele care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional îşi asumă prin proprie răspundere, semnând în Registrul de evidenţă al zilierilor, că starea sănătăţii sale îi permite să desfăşoare activităţile repartizate de beneficiar.

 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

12
16
33
45
3
10

Extragerea noroc:  7463834

Harta Focsani
   

Eveniment

GALERIE FOTO: Vrancea autentică atrage turiști străini. Boteitul oilor și primărie construită în stil tradițional, la Negrilești
Sătenii din Negrilești se pot mândri cu cea mai frumoasă primărie de comună din județul Vrancea. Sediul administrației locale a fost inagurat, ieri, de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan și primarul comunei, Ion Văsuian.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost