Bani mai mulți pentru județul Vrancea și buget de funcționare asigurat de stat pentru fiecare primărie
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Bani mai mulți pentru județul Vrancea și buget de funcționare asigurat de stat pentru fiecare primărie
Bani mai mulți pentru județul Vrancea și buget de funcționare asigurat de stat pentru fiecare primărie
Proiectul legii bugetului de stat
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

    Fiecare primărie de comună va avea un buget minim de un milion de lei asigurat pentru funcționare în 2018, arată proiectul legii bugetului de stat pentru 2018. Valoarea bugetului minim crește la trei milioane de lei pentru orașe, respectiv cinci milioane lei în cazul municipiilor. Proiectul legii bugetului pentru 2018 aduce o modificare radicală în asigurarea finanțării pentru administrațiile locale. După reducerea impozitului pe venit, Guvernul vrea să schimbe și modul în care sunt repartizate fondurile către administrațiile  locale. Astfel, proiectul legii bugetului de stat cuprinde toate sumele care sunt repartizate către localități, cu excepția procentului ce urmează să fie repartizat de Consiliile județene pentru plata arieratelor, a cofinanțării pentru proiectele de dezvoltare locală.
Noutatea pentru administrațiile locale este stabilirea sumelor defalcate din impozitul pe venit și TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.
    Valoarea impozitului pe venit estimat că se va încasa la nivelul județului Vrancea este de peste 177 milioane lei, din care 96,2 milioane lei vor fi repartizate direct către administrațiile locale. În acest caz, cea mai mare valoare revine municipiului Focșani, cu 48,5 milioane lei. De altfel, la Focșani se estimează că va fi încasat cel mai mare impozit pe venit anul viitor, peste 112,7 din cele 177 milioane lei.
    Administrațiile locale din județ vor mai primi 20,8 milioane lei, sume în completarea veniturilor proprii, în vederea asigurării unui buget minim de funcționare. Se estimează că doar trei administrații locale, respectiv Focșani, Panciu și Odobești, nu au nevoie de aceste fonduri suplimentare pentru funcționarea administrațiilor locale. În cazul localităților care au nevoie de bani pentru asigurarea unui buget de funcționare, cele mai mari fonduri sunt în dreptul localităților Slobozia Bradului - 584 mii lei, Homocea - 521 mii lei, Vulturu - 472 mii lei.

Bani mai mulți pentru județul Vrancea

    Proiectul legii bugetului de stat pentru 2018 prevede sume mai mari pentru județul Vrancea și unitățile administrativ teritoriale. Sunt prevăzute majorări în special la capitolul sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor. Propunerea la acest capitol bugetar este de 310,6 milioane lei, comparativ cu cele 287,5 milioane lei din acest an. Acești bani sunt repartizați pentru salarii, sporuri, indemnizații și alte drepturi salariale în bani stabilite prin lege, precum și contribuțiile aferente acestora, din învățământul preuniversitar de stat; pentru drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiile lunare; pentru finanțarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri.
    O altă creștere este la capitolul sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor unde propunerea pentru 2018 este de 59,9 milioane lei, cu șase milioane lei mai mult decât pentru acest an.  Acești bani sunt pentru susținerea sistemului de protecție a copilului; pentru susţinerea centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap; pentru învăţământul special şi centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională.
    Nu în ultimul rând, județul Vrancea va primi 11,8 milioane lei reprezentând sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, cu peste un milion de lei mai mult decât suma alocată pentru acest an.

Cum se repartizează banii pentru primării

    Potrivit proiectului de lege, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei localități se repartizează o cotă de 11,25% la bugetul local al județului, o cotă de 43% la bugetele locale ale comunelor, orașelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit iar 17,25% într-un cont distinct, deschis la trezoreria municipiului reședință de județ. Ulterior,  din cota de  17,25% se repartizează bugetului local al județului o cotă de 27%, „în completarea veniturilor proprii, în vederea asigurării unui buget minim de funcționare calculat prin înmulțirea numărului de locuitori ai județului cu suma de 250 lei”. Din aceeași cotă trebuie să se constituie un fond la dispoziția consiliului județean, calculat prin înmulțirea numărului de locuitori ai județului cu suma de 25 de lei și care se repartizează integral în anul 2018 comunelor, orașelor și municipiilor din județ, prin hotărâre a consiliului județean.
    Acești bani pot fi folosiți doar pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționareși sau sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală. De asemenea, diferența rămasă se utilizează pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor, în completarea veniturilor proprii, în vederea asigurării unui buget minim de funcționare la nivelul sumei de 750 lei/locuitor. Acest buget de funcționare nu trebuie să fie mai mic de un milion lei pentru comune, trei milioane lei pentru orașe și cinci milioane lei pentru municipii.


 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Actualitatea

GALERIE FOTO: Au reînceput lucrările de consolidare și restaurare la Prefectura Putna din Focșani
    Consiliul Județean Vrancea a reluat în această săptămână lucrările de consolidare și restaurare la clădirea fostei Prefecturi a Județului Putna, după o perioadă de pauză, în care lucrările la acest imobil simbolic pentru județul Vrancea au fost sistate din cauza litigiului în instanță cu vechiul constructor

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost