Aparatură VECHE, medici NOI la Spitalul Județean

4
4782


Aparatura medicală de care se folosesc cadrele medicale din Spitalul Județean de Urgență Focșani este veche și insuficientă. Unității nu îi lipsesc doar computerul tomograf și RMN-ul, ci aparatură medicală de bază, dar și colonoscoape și microscoape chirurgicale. Conducerea speră să primească o parte din echipamentele necesare, în acest sens fiind întocmită o notă de fundamentare către Ministerul Sănătății prin care se solicită diferite aparate medicale, extrem de necesare pentru acordarea serviciilor medicale pentru pacientți. „În cadrul spitalului nu există Computer Tomograf și nici aparat pentru efectuarea investigațiilor de tip RMN. Majoritatea aparatelor medicale din cadrul secțiilor și compartimentelor sunt depășite fizic și moral. Astfel, am trimis o notă de fundamentare către Ministerul Sănătății, prin care enumerăm aparatura medicală de care am nevoie”, a spus managerul Spitalului Județean, Constantin Mîndrilă. 
 Aparatura din Chirurgie și Ortopedie, necorespunzătoare
 De exemplu, în secția de Chirurgie, majoritatea aparatelor de electrochirurgie și aspiratoarele chirurgicale sunt depășite ca durată de utilizare, iar din cele 11 săli de operație, doar nouă sunt dotate cu aspiratoare. Probleme cu aparatura medicală sunt și în Blocul Operator. „În cadrul blocului operator nu există colonoscop. Gastroscopul existent este depășit fizic și moral. Majoritatea lămpilor de operație sunt în dotarea sălilor de peste 15 ani și cea mai nouă lampă a fost achiziționată în 2004. Majoritatea meselor de operație sunt depășite ca durată de utilizare, nu funcționează la parametri corespunzători. Sălile nu sunt dotate cu microscop chirurgical, iar intervențiile se realizează cu lupe, astfel dotarea cu acest echipament ar spori calitatea actului operator”, a mai spus Mîndrilă. 
 De asemenea, nici Secția de Cardiologie nu stă prea bine. Această secție nu a mai fost dotată cu un electrocardiograf nou de 10 ani, iar majoritatea injectomatelor sunt defecte. În plus, monitoarele cardiace sunt vechi și nu mai funcționează în parametri normali. În ceea ce privește secția de Amestezie și Terapie Intensivă, aceasta dispune de un singur defibrilator cardiac, iar aparatele de anestezie, injectomatele sunt uzate fizic și moral. În plus, sistemele de monitorizare sunt degradate.
 De ce aparatură medicală are nevoie Spitalul Județean
 Pentru a face rost de o parte din aparatura necesară, conducerea unității a trimis Ministerului Sănătății o notă de fundamentare care cuprinde necesarul de echipamente medicale pentru fiecare secție în parte. „Pentru desfășurarea activității medicale  în limite normale sunt necesare un aspirator bronșic, o sondă doppler – vase – pentru diagnosticare, defribilator pentru urgențele majore cardiovasculare, mai ales că cele vechi nu funcționează în parametri normali”, a mai adăugat Mîndrilă. Mai mult, reprezentanții unității spun că în cadrul spitalului există personal cu competențe în utilizarea echipamentelor medicale, dar și spațiile necesare pentru punerea în funcțiune a acestora. 
 Necesarul de aparatură medicală pentru fiecare secție în parte este următorul:
 Secția de Neurologie: Computer Tomograf, RMN, monitor funcții vitale, monitor pentru evaluarea funcțiilor mobile, defibrilator, aspirator secreții bronșice.
 Bloc operator: aparat electrochirurgie, aspirator chirurgical, cablu optic trusă laparoscop, colonoscop, gastroscop, lampă scialitică, masă operație adulți, microscop chirurgical, monitor sală de operație, sistem chirurgie laparoscopică, telescop autoclavabil, trusă laparoscop, aparat anestezie.
 Secția de Anestezie și Terapie Intensivă: monitoare, paturi ATI, infuzomat, aparat anestezie, injectomate, aparate anestezie, sistem de monitorizare terapie intensivă, electroencefalograf portabil, cărucior resuscitare, fibroscop, ecograf, sistem de încălzire pacient hipotermic. 
 Secția de Chirurgie: videoendoscop, colonoscop, duodenoscop cu vedere laterală.
 Secția de Ortopedie: masă operație adulți, motor cu accesorii pentru perforare os însoțit de fierăstrău oscilant, aparat anestezie.
 Secția de Pneumoftiziologie: uscător filme, aparat aerosoli, aparat toracolenteză, bronhoscop, multy Radiography sistem.
 Secția de Cardiologie: injectomate, electrocardiograf, monitor cardiac, pat ATI, aspirator bronșic, defibrilator, sondă Doppler.
 Secția de Neonatologie: monitoare, pulsiometre, incubatoare, aparat ventilație nou născuți, lampă fototerapie.
 Secția de Gastroenterologie: colonoscop, endoscop.
 Secția de Pediatrie: defibrilator, cardiomonitoare, trusă traheostomie, aparat de ventilație asistată, injectomate, aspirator de secreții, electrocardiograf, incubatoare.
 Secția de Ginecologie: ecograf, laparoscop, histeroscop, monitor adulți, cardiotocograf.
 De asemenea, și în celelalte compartimente din spital este nevoie de diferite echipamente medicale. Din păcate, până în prezent, conducerea spitalului nu a primit niciun răspuns din partea oficialilor din Ministerul Sănătății. 
 Doctorul Saveliev s-a întors
 Doi medici noi au început să lucreze la Spitalul Județean de Urgență Focșani. Este vorba de ginecologii Andrei Cartaș și Gabriel Saveliev. Aceștia au participat la concursul pentru ocuparea celor două posturi, care a avut loc vinerea trecută. Concursul a constat în două probe, una scrisă și una practică, iar taxa de concurs a fost de 500 lei. Cei doi medici activează în cadrul Secției de Obsterică Ginecologie a spitalului. Mai mult, pe 6 august va avea loc un nou concurs pentru ocuparea postului de medic dentist din cadrul Cabinetului de Medicină Dentară – Urgențe. Pentru acest post s-au înscris patru dentiști. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here