Anul 2014 aduce noi reglementări în domeniul pensiilor
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Anul 2014 aduce noi reglementări în domeniul pensiilor
Legea nr. 320/2013 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 introduce o serie de noi reglementări
Voteaza :

Articolul a primit 2 voturi

   Cu cât se majorează valoarea punctului de pensie, care va fi indicele de corecție a pensiilor și care este câștigul mediu salarial brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale pentru noul an sunt câteva dintre aspectele reglementate de Legea bugetului de stat pe anul 2014, care se aplică cu începere de la 1 ianuarie. Actul normativ mai prevede, printre altele, nivelul minim și maxim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, cuantumul indemnizației de însoțitor, precum și tariful pentru un talon de plată dus la domiciliul beneficiarilor. Despre toate acestea a discutat cu reporterii Monitorul de Vrancea directorul Casei Județene de Pensii, Adrian Juravle.

    Începând cu data de 1 ianuarie 2014, valoarea punctului de pensie este de 790,7 lei, iar mult așteptatul indice de corecție a pensiilor, prevăzut la articolul 170 din Legea nr. 263/2010, este de 1,07. Acestea sunt două din reglementările noi introduse de Legea nr. 230/2013 a bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2014. Totodată, câștigul mediu salarial brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2014 este de 2.298 lei. „În conformitate cu prevederile art. 296 indice 18 alin. (3) din Legea nr. 571/2003, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 20 alin. (1) din Legea 340/2013, pentru anul 2014 cotele de contribuție de asigurări sociale se stabilesc după cum urmează: pentru condiții normale de muncă: 31,3%; pentru condiții deosebite de muncă: 36,3%; pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă: 41,3%. Cota contribuției individuale de asigurări sociale, datorată potrivit art. 31 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, este de 10,5%, indiferent de condițiile de muncă”, a precizat Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii Vrancea, menționând că în cota de contribuție individuală de asigurări sociale este inclusă și cota de 4,5% aferentă fondurilor de pensii administrate privat. Diferența dintre cotele de contribuție de asigurari sociale aprobate prin lege, funcție de condițiile de muncă, și cota de contribuție individuală de asigurări sociale se suporta de către angajator.
    La stabilirea plafonului maxim al bazei de calcul a contribuției de asigurări sociale se are în vedere valoarea corespunzătoare a de cinci ori salariul mediu brut, respectiv 11.490 lei. Potrivit prevederilor art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 804 lei, iar nivelul maxim este de 11.490 lei. „Conform prevederilor art. 17 din Legea nr. 340/2013, cuantumul ajutorului de deces se stabilește astfel: în cazul decesului asiguratului sau pensionarului: 2.298 lei; în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului: 1.149 lei”, a detaliat Adrian Juravle.
    Alte noi reglementări se referă la cuantumul indemnizației de însoțitor. Începând cu anul 2014, valoarea acestei indemnizații, în cazul pensionarilor de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate, dreptul ce se acordă potrivit prevederilor art. 77 alin. (1) din Legea 263/2010 este în cuantum egal cu 80% din valoarea unui punct de pensie, respectiv 633 lei. „Conform prevederilor art. 13 din Legea 340/2013, drepturile de pensii obținute în baza unor hotărâri judecătorești definitive, urmare contestării recalculării și revizuirii efectuate pentru categoriile de pensii prevăzute la art. 1 lit. c), g) şi h), cu excepția drepturilor de pensii ale consilierilor de conturi, din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat”, a precizat directorul Casei Județene de Pensii.
    De asemenea, în anul 2014, pentru plata la domiciliu a drepturilor beneficiarilor, cheltuielile pentru transmiterea și achitarea drepturilor finanțate din bugetul asigurărilor sociale de stat se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1% asupra sumelor plătite, și se suportă din bugetul din care se finanțează dreptul respectiv. Tariful pentru un talon de plată la domiciliul beneficiarilor, în situația în care aceștia au optat pentru plata în cont curent sau în cont de card, este de 2,15 lei și se suportă din bugetul din care se finanțează dreptul respectiv.


 

 

1 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
  • Indicele de corectie nu se masoara in lei.El e un numar si atat.

    DE ION, postat pe 07-01-2014, la 09:01

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

Astăzi și mâine se fac înscrieri în învățământul profesional. Elevii beneficiază de burse și nu dau bac-ul
    Absolvenții de clasa a VIII-a, precum și cei din sesiunile anterioare, care optează să urmeze cursuri în învățământul profesional, au la dispoziție astăzi și mâine să se înscrie la unul dintre liceele din județ care au și clase de învățământ profesional.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost