Ajutoarele alimentare vor fi redistribuite de primării către persoanele cu probleme sociale

0
703


Pachetele cu ajutoare alimentare europene care nu au fost ridicate de beneficiari vor fi redistribuite de primăriile vrâncene către persoanele cu probleme sociale. Instituția Prefectului Vrancea a anunțat primăriile din județ că pot începe distribuirea stocului de ajutoare alimentare, care a rămas nedistribuit în prima etapă, precum și modalitatea în care trebuie întocmite noile liste. 
Reprezentanții Prefecturii au precizat că au fost urmate toate etapele prevăzute de legislația de aplicare a Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate. În primul rând a fost dispusă redistribuirea pachetelor cu alimente nedistribuite de primăria Focșani la primăriile care au avut mai puține pachete. Este vorba de câteva sute de pachete care trebuie să ajungă la Urechești, Vulturu, Gologanu și Năruja. Prefectura a purtat corespondență și cu instituțiile similare din județele limitrofe, însă nu au fost solicitări din partea acestora. 
Redistribuirea pachetelor cu alimente către familiile defavorizate se face conform legislației, pe liste suplimentare, care sunt întocmite de primării. Această etapă prevede „distribuția pe lista de suplimentare, de cel mult două cutii/persoană, beneficiarilor prevăzuți la art. 3 alin. (1) din localitatea respectivă și care figurează pe lista inițială”. „Au prioritate la acordarea cantității suplimentare persoanele singure, din toate categoriile de la art. 3 alin. (1). Numărul de cutii distribuite pe lista de suplimentare va fi, în cadrul unei localități, același pentru toți beneficiarii eligibili trecuți pe aceast[ listă, conform dispoziției primarului”, se arată în adresa transmisă către primăriile vrâncene de Prefectură. 
La nivelul județului Vrancea cei mai mulți beneficiari erau înregistrați în Focșani,, cu circa șapte mii de persoane. Tot în Focșani s-au înregistrat și cele mai multe pachete care nu au fost ridicate, peste șase mii. Viceprimarul Marius Iorga, care coordonează activitatea de distribuire a acestor pachete cu alimente, ne-a spus că, după o analiză făcută în ultimii doi ani, sunt aproximativ aceleași persoane care nu au venit nici anul trecut pentru a ridica pachetele cu alimente. Aproape o mie de persoane sunt focșăneni care au pensii mari, de peste 1500 lei, dar care au și un anumit grad de handicap. „Majoritatea dintre aceștia au pensii mari, dar primesc aceste ajutoare pentru că au și un grad de handicap dobândit între timp și care, probabi, spun că nu au nevoie de aceste ajutoare”, ne-a spus viceprimarul Marius Iorga. Acesta a arătat că sunt și persoane care, după ce primesc aceste pachete cu alimente, le donează familiilor sărace din municipiu.
De remarcat că, din acest an, a fost introdusă o nouă categorie de beneficiari, respectiv cea a persoanelor fără venituri sau ale căror venituri nete lunare sunt de până la 450 lei/persoană/lună. Este o nouă categorie de beneficiari introdusă după ce, la nivel național, au fost identificate persoane fără venituri care nu au putut primi ajutoarele alimentare europene. Fiecare beneficiar primește câte două cutii cu alimente. Pachetele conțin făină, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, conservă carne de vită, conservă pateu ficat de porc, orez, conservă pastă tomate și o pungă fasole boabe. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here