A fost anunţată lista scurtă pentru premiul literar Wellcome Book Prize 2018

0
272


Un roman care oferă o „descriere impresionantă a dependenței” și o poveste care explorează suferința din spatele infertilității se numără printre operele de pe lista scurtă din cursa pentru premiul literar Wellcome Book Prize, relatează Press Association. Åžase titluri au rămas în cursa pentru premiul în valoare de 30.000 de lire acordat anual pentru cărți care tratează subiecte legate de medicină, sănătate și afecțiuni. Juriul din acest an a selectat pe lista scurtă un roman, o carte de memorii și patru cărți de nonficțiune.
Printre cele șase se numără „Mayhem: A Memoir” de Sigrid Rausing, pe care Bryony Gordon, membru al juriului, a numit-o „o descriere impresionantă a dependenței și a efectelor sale asupra familiilor”. Debutul „Stay With Me” de Ayobami Adebayo oferă o perspectivă asupra fertilității, a familiei și a efectelor devastatoare ale anemiei falciforme din anii 80 din Nigeria. În cartea „The Butchering Art”, autoarea Lindsey Fitzharris evocă lumea sinistră a chirurgiei din epoca victoriană când chirurgul englez Joseph Lister a pus capăt secolelor de suferințe ale pacienților prin introducerea asepsiei.
Autoarea Meredith Wadman își transportă cititorii în cursa din secolul XX în „The Vaccine Race” prezentând povestea revoluționară a vaccinului antirubeolic care a oferit de atunci protecție pentru sute de milioane de persoane din toată lumea. Mark O’Connell privește în viitor în cartea sa „To Be A Machine” investigând mișcarea transumanistă și utilizarea tehnologiei cu scopul de a prelungi viața și de a extinde capacitățile actuale ale corpului uman.Cartea „With The End In Mind” scrisă de Kathryn Mannix vorbește despre schimbarea de atitudine în fața fenomenului morții, care nu ar trebui privit cu neliniște și teamă, ci printr-o atitudine deschisă și prin înțelegere.
Wellcome Book Prize este un premiu literar britanic acordat anual începând din 2009, susținut de Wellcome Trust. Cartea câștigătoare în 2017 a fost „Mend the Living (aka The Heart)”, de Maylis de Kerangal. Numele autorului premiat cu Wellcome Book Prize din acest an va fi anunțat la 30 aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here