Peste 200 de procurori ÎN SPRIJINUL JUDECĂTORILOR. Printre ei, și trei procurori din Vrancea

16
2798


Lumea Justiției (www.luju.ro) a publicat ieri o scrisoare deschisă semnată de 132 de procurori, în care aceștia „avertizează că neaplicarea unitară a creșterilor salariale poate declanșa un conflict în sistemul judiciar”. luju.ro publică lista celor 132 de procurori semnatari, printre aceștia numărându-se și procurorul Paul Mihăilă (FOTO) de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, Cristina Mihalache și Ionuț Drîmbă de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani. Conform Lumea Justiției, „continuă reacțiile în scandalul izbucnit în urma majorărilor salariale făcute doar pentru procurori, nu și pentru judecători, care au dus la apariția unei situații aberante, în care un procuror a ajuns să câștige cu câteva mii de lei mai mult decât un judecător, deși are aceeași vechime și grad ca cel din urmă.”.
    Site-ul juridice.ro publică o listă cu 222 de semnături, numele celor trei procurori din Vrancea aflându-se și pe aceasta. Conform sursei citate, „lista cu semnături este în permanentă actualizare iar răspunsul prompt al colegilor judecători și procurori este o dovadă că sistemul judiciar are o voce comună.”
    Iată scrisoarea procurorilor:

Scrisoare deschisă
    Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societății și apără ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor. În calitate de procurori înțelegem să avem o reacție fermă, unitară și rapidă față de orice măsură care vizează nerespectarea actelor legal emise de instituțiile statului și față de orice măsură care aduce atingere independenței sistemului judiciar. Având în vedere discuțiile din spațiul public cu privire la modificările salariale și aplicarea dispozițiilor OUG 20/2016 în mod diferențiat în sistemul judiciar, precum și poziția Ministerului Justiției față de această problemă, susținem ferm acțiunea Ministerului Public de acordare a drepturilor stabilite prin lege și de respingere a oricărei forme de presiune privind schimbarea sau anularea actelor legal adoptate. Totodată ne exprimăm solidaritatea față de colegii judecători și îi asigurăm de sprijinul nostru în demersurile pe care doresc să le întreprindă.
    Adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului României nr. 20/2016 a fost salutată de sistemul judiciar ca o măsură necesară și echitabilă dar dispozițiile legale trebuie să se aplice în mod unitar pentru toți magistrații, indiferent cine este ordonatorul principal de credite. Apreciem că acțiunea Procurorului General al României de emitere a ordinului privind modificările salariale în cadrul Ministerului Public este o dovadă de normalitate și de funcționare eficientă a unei instituții publice, fiind o măsură legală și de aducere la îndeplinire în mod prompt a actelor normative. Neaplicarea unitară a creșterilor salariale precum și ipoteza neacordării acestora în forma prevăzută de actul normativ în vigoare creează o disfuncționalitate în sistemul judiciar și un conflict artificial între judecători și procurori. Considerăm că orice discriminare în ceea ce privește colegii judecători este inacceptabilă într-un stat de drept care dorește să asigure independența justiției și condamnăm ferm orice poziție sau acțiune a puterii executive de a împiedica egalizarea drepturilor salariale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here