GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Desfacerea căsătoriei
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Desfacerea căsătoriei
 GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Desfacerea căsătoriei
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

Când relațiile familiale dintre soți, altă dată armonioase, se deteriorează și casa se transformă într-un adevărat câmp de luptă din care nimeni nu are nimic de câștigat, se ajunge inevitabil la separarea celor doi.
    Sunt Avocat Manuela Florea și continuăm călătoria noastră prin legislație cu desfacerea căsătoriei.
    Căsătoria se poate desface pe mai multe căi: pe cale judiciară, pe cale administrativă sau prin procedura notarială. De asemenea, căsătoria se poate desface prin acordul soţilor când aceștia nu se mai înțeleg și hotărăsc să pună capăt căsătoriei în mod cât mai discret apelând la ofiţerul de stare civilă ori la notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune. Ei se pot hotărî în această direcție chiar și în fața instanței de judecată, caz în care nu se mai administrează probe cu privire la motivele divorțului.
    Dacă soții nu găsesc cale de comunicare cu privire la un divorț prin acord, atunci singura cale rămasă este judecata. Iată ce se poate cere în cadrul unei astfel de acțiuni: admiterea cererii de divorț din culpa exclusivă a părții adverse, să se dispună în privința exercitării autorității părintești exclusiv de către reclamant(ă) în privința minorului/lor (dacă există copii minori), revenirea la numele de dinaintea căsătoriei, stabilirea locuinței copilului(lor) minor(i) la domiciliul reclamantului(ei), stabilirea locuinței familiei, stabilirea contribuției pârâtului(ei) la cheltuielile de creștere, educare, învățătură ale minorului(ei), cheltuieli de judecată.
    Cererea de divorţ se va judeca de către judecătoria în circumscripţia căreia se află ultima locuinţă comună a soţilor. Există situații în care soţii nu au avut locuinţă comună sau niciunul dintre cei doi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află ultima locuinţă comună. Într-o atare situație, divorțul se va judeca de către judecătoria în circumscripţia căreia îşi are locuinţa pârâtul. Dacă pârâtul nu are locuinţa în ţară şi instanţele române sunt competente internaţional, atunci este competentă judecătoria în circumscripţia căreia îşi are locuinţa reclamantul.
    Dacă nici unul dintre soți nu au locuinţa în ţară, ei pot conveni să introducă cererea de divorţ la orice judecătorie din România. Dacă nu există un astfel de acord, cererea de divorţ se va judeca de către Judecătoria Sectorului 5 al municipiului Bucureşti.
    Spre deosebire de alte dosare cu obiect diferit, în dosarele având ca obiect divorțul, este obligatoriu ca părţile să se înfăţişeze în persoană în faţa instanţelor de fond. Ele se vor putea înfățișa prin avocat, mandatar, tutore sau curator doar dacă soţul respectiv execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicţie judecătorească, are reşedinţa în străinătate sau se află într-o altă asemenea situaţie, care îl împiedică să se prezinte personal. Dacă reclamantul lipseşte nejustificat la termenul de judecată, în primă instanţă şi se înfăţişează numai pârâtul, cererea lui va fi respinsă ca nesusţinută. Subiectul fiind extrem de amplu și delicat, mai multe informații vom publica într-un  articol viitor.

    Cu privire la întrebarea adresată de domnul C.T. îi răspundem că în ipoteza conducerii unui vehicul pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice, dacă s-au prelevat  mostre biologice în două rânduri, rezultatul alcoolemiei cu relevanță penală este cel dat de prima prelevare, existând in acest sens o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
    Domnului A.P. îi răspundem că recoltarea mostrelor biologice de la persoana implicată în evenimentul rutier în vederea determinării alcoolemiei se face neapșrat în prezenţa poliţistului rutier.
    Doamnei I.O. îi răspundem că în litigiul pe care dumneaei îl are cu banca, chiar dacă aceasta din urmă a invocat excepția prescripției extinctive, instanța urmează să o respingă, acțiunea pe care a promovat-o dânsa fiind imprescriptibilă, obiectul ei fiind între altele constatarea caracterului abuziv al unor clauze contractuale și nulitatea absolută a acestora.

    Relații în legătură cu subiectele dezbătute se pot da la telefon 0723 864444 sau la adresele de email avocat@monitorulvn.ro sau av.manuela.florea@gmail.com.

                                             Avocat Manuela Florea


 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

Astăzi și mâine se fac înscrieri în învățământul profesional. Elevii beneficiază de burse și nu dau bac-ul
    Absolvenții de clasa a VIII-a, precum și cei din sesiunile anterioare, care optează să urmeze cursuri în învățământul profesional, au la dispoziție astăzi și mâine să se înscrie la unul dintre liceele din județ care au și clase de învățământ profesional.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost