E mai bine să ştii! Ce afecţiuni sunt tratate la Spitalul Judeţean şi pentru ce boli pacienţii sunt transferaţi

0
16804


Spitalul Județean de Urgență duce lipsă de medici specialiști, dar și de aparatură medicală de specialitate. Prin urmare, vrâncenii care suferă de boli grave, indiferent de vârstă, sunt transferați la clinici de specialitate din țară. Potrivit reprezentanților Spitalului Județean, la Focșani nu pot fi tratați pacienții care au probleme ce țin de sfera Neurochirurgie, Chirurgie Toracică ori Chirurgie Vasculară. 

    Medicii Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani tratează și operează pacienți cu diverse afecțiuni, unele dintre ele chiar grave. Atunci când nu sunt specializați într-o anumită problemă și nu dispun de aparatura medicală necesară, trimit bolnavii la clinici de specialitate din țară. 
    În prezent, Spitalul Județean nu are nici RMN, nici Computer Tomograf. Pe lângă lipsa celor două aparate medicale, unitatea duce lipsă de medici în specializările Neurochirurgie, Chirurgie Toracică și Chirurgie Vasculară. Prin urmare, atunci când la Spitalul Județean ajung pacienți cu afecțiuni din sfera celor trei specializări, aceștia sunt transferați la clinici universitare pentru tratament.
Vă prezentăm, în continuare, ce afecțiuni sunt tratate în secțiile Spitalului Județean și care pacienți sunt transferați la clinici de rang superior:
 
Astfel, medicii Secției de Cardiologie tratează pacienți cu următoarele probleme de sănătate: infarct miocardic după 12 ore de la instalare, cardiopatii ischemice cu origine instabilă, tulburări de ritm, tromboze venoase profunde, tromboembolisme pulmonare, hipertensiune arterială, endocardite, arteriopatii obliterante, pericardide, miorcardite, insuficiență cardiacă de toate gradele. Sunt trimiși la clinici universitare pacienții cu infarct miocardic în primele 12 ore, deoarece tratarea este inclusă în programul național, valvulopatii cronice în stadiul de insuficiență cardică, dar și cei care au nevoie de operații de protezare.
Potrivit șefului secției, medicul Mitel Burcă, la alte spitale sunt trimiși și pacienții cu bloc atrio-ventricular și cardiopatii ischemice în stare gravă pentru coronografii.

    Persoanele cu arsuri grave, transferate

În Secția de Neurologie, cel mai frecvent, medicii tratează bolnavii cu accidente vasculare cerebrale, pe cei cu atac ischemic tranzitoriu, miastenia gravis fără tulburări respiratorii, scleroză multiplă în puseu, epilepsii, poliradiculonevrită. Cei cu afecțiuni cerebro-vasculare, cu leziuni cerebrale, hemoragii subarahnoidiane, tumori cerebrale, care necesită intervenții chirurgicale sunt trimiși la București. Șefa secției de Neurologie, medicul Mariana Buleu, ne-a precizat că la clinici universitare mai sunt trimiși și cei diagnosticați cu Parkinson decompensat, cu tulburări de tip diskinetic, cei cu tumori spinale și alte afecțiuni cerebro-vasculare grave.
În Secția de Chirurgie Generală, medicii operează pacienți cu afecțiuni ale cavității abdominale, chiar și cancere. Șeful secției, medicul Liviu Petrea, a enumerat afecțiunile care nu pot fi tratate. „Bolnavii cu patologii ce nu pot fi tratați la noi din lipsa specialiștilor sunt în următoarele domenii: neurochorurgie, chirurgie toracică, chirurgie vasculară care necesită explorări specifice. Trimitem, de asemenea, patologii din sfera chirurgiei oro-maxilo-facială, pentru că nu avem specialist. Trimitem unele arsuri cu un grad de gravitate ridicat”, a spus medicul Liviu Petrea.
În Secția de Ortopedie, medicii tratează tot ce înseamnă afecțiuni traumatologice. Ortopedul Laurențiu Taban ne-a explicat că în această secție sunt operate fracturile de membre superioare și inferioare, fracturile ușoare de bazin, dar și pacienții cronici care necesită artroplastii, ortoscopii și osteotomii. „La clinici universitare se trimit traumatismele cranio-cerebrale, leziuni osoase cu leziuni vasculare, traumatisme mielice ale coloanei vertebrale cu paralizii, dar și fracturile complexe de bazin la pacienții în stare critică”, a precizat ortopedul Laurențiu Taban.

    Pacienții cu boli autoimune, transferați

În ceea ce privește Secția de Pneumologie, afecțiunile tratate sunt următoarele: tuberculoză pulmonară, pneumonii, supurații bronhopulmonare, bronhopneumopatie obstructivă cronică, astm bronșic, pleurezii, tumori bronhopulmonare, bronșite cronice, fivroze pulmonare, embolii pulmonare, afecțiuni pulmonare de etiologie autoimună. În clinici universitare sunt transferate persoanele cu tumori bronhopulmonare în diferite stadii, chist hidatic, pneumotorax și empiem pleural.
În schimb, medicii de la Secția Boli Interne susțin că pot trata o gamă largă de afecțiuni: ciroză hepatică, hepatite cronice, pancreatite, colecistite, gastrite, ulcere, esofagite, colon iritabil, Boala Crohn, boala de reflux gastro-esofagian, sindrom de malabsorbție, hematemeză cu melenă, insuficiență renală, infecție urinară, colică renală, litiază renală, incontinență urinară, hipertensiune arterială, boală cardiacă ischemică cronică, alte boli cardiace și pulmomare. Către clinicile de specialitate, medicii interniști de la Spitalul Județean trimit pacienții cu afecțiuni autoimune și cu afecțiuni oncologice nou diagnosticate.

    Fertilizarea in vitro, imposibilă la Focșani

În Secția de Obstetrică Ginecologie, medicii au grijă de pacientele care nasc natural sau prin cezariană. Nu pot trata afecțiunile oncologice, dar pot face următoarele investigații: histerectomii totale și subtotale, anexectomii, miomectomii, chistectomie, operații uro-ginecologice, operații laparoscopice, dar și procedee de investigare a infertilității. În clinicile de rang superior, sunt trimise pacientele pentru tehnici de fertilizare, afecțiuni neoplazice confirmate ce necesită intervenții chirurgicale, dar și malformații congenitale ale tractului genital.
De asemenea, sunt trimise femeile cu sarcini mai mici de 32 de săptămâni pentru investigații fetale, cele cu sindromul Hellp (o complicație apărută în sarcină), dar și cele cu probleme grave ce depășesc posibilitățile tehnice ale unității, cum ar fi intervențiile anterioare pe cord.

   Copiii cu malformații, transferați 
 
Medicii de la Secția de Neonatologie nu pot ține sub observație toți nou născuții. Potrivit reprezentanților acestei secții, copiii prematuri, adică cei care au la  naștere o greutate mai mică de 2.500 de grame, sunt trimiși la alte spitale din cauza lipsei aparaturii și a specialiștilor. De asemenea, sunt transferați bebelușii cu următoarele afecțiuni: detresă respiratorie formă gravă – boala membranelor hialine, cei cu malformații, dar și pe cei născuți din mamă cu HIV pozitiv.
Neonatologii de la Spitalul Județean pot trata problemele nou-născuților normoponderali cu hipoxie perinatală, formă ușoară și medie, prematuri grad I cu hipoxie perinatală și sindrom de detresă respiratorie, formă medie; nou născuții cu icter, cu boală hemoragică, dar și cei cu infecție perinatală. 
Medicii care lucrează în Secția de Pediatrie pot trata doar afecțiunile ușoare. Copiii cu boli precum malformații de cord, reno-urinare, insuficiența cardiacă și respiratorie severă, septicemia, hidronefroza, intoxicații severe și corpi străini în tractul superior sunt trimiși la clinici universitare.

    Cei cu boli exotice, trimiși în clinici universitare

Medicii din Secția de Boli Infecțioase tratează persoane și cu boli grave, dar pacienții diagnosticați cu Ebola, Malaria, sindrom acut respirator sever, rabie și forme foarte grave de SIDA sunt trimiși în clinici universitare de specialitate. În cadrul secției, medicii tratează pacienți cu următoarele afecțiuni: dizenteria bacteriană și amibiană, antrax, botulism, encefalită, febră Q și febră tifoidă, hepatitele virale acute, holera, meninigitele bacteriene și virale, suspiciunile de poliomielită, tetanosul, tuberculoza extrapulmonară, complicațiile postvaccinale grave. „Se internează pacienții cu forme clinice severe sau complicațiile următoarelor boli: angină cu streptococ, boli diareice, erizipel, gripa, mononucleoza infecțioasă, oreion, rubeola, tusea convulsivă, rujeola, toxiinfecțiile alimentare, trichinoza, varicela, virozele respiratorii, infecția herpetică, complicațiile tratamentului în cadrul hepatitelor cronice și virale și infecția HIV/ SIDA. Se internează obligatoriu toate bolile infecțioase apărute la copiii 0-16 ani din unitățile de asistență socială, cazurile de boală diareică acută, indiferent de vârstă”, spun reprezentanții Secției de Boli Infecțioase. De asemenea, mai pot fi internați și pacienții cu sindroame febrile nedeterminate, cu infecții urinare, micoze sistemice și boli infecțioase ce necesită antibiotic special sau tratament de lungă durată.
În cadrul Compartimentului ORL, medicii susțin că pot trata orice afecținune, dar până la un anumit grad de complexitate. Medicul ORL-ist Bogdan Marinescu ne-a precizat că „putem opera cancerul, în faza incipientă. Însă, atunci când vine vorba de pacienți politraumatizați, ei sunt trimiși la clinici universitare, pentru că au nevoie de un control multidisciplinar”. În clinici universitare sunt trimiși și pacienții cu corpi străini plasați profund la nivelul aparatului respirator, pentru că la Focșani nu există aparatură de specialitate, respectiv fibroscoape, bronhoscoape ș.a.
În ceea ce privește celelalte secții din spital, cum ar fi Gastroenterologia,  Dermatologia, Oncologia și Psihiatria, medicii au competența de a trata afecțiunile pacienților care se prezintă la ei. În cazul agravării stării unui pacient, doctorii focșăneni apelează la ajutorul colegilor din clinici universitare.

   Numărul pacienților transferați la clinici universitare, în creștere

Transferul pacienților către clinicile universitare se face cu ajutorul ambulanțelor din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea. Într-un raport dat publicității de SAJ în urmă cu aproximativ 2 luni, se arată că numărul transferurilor de pacienți critici în clinici universitare crește de la an la an. „(…) s-au efectuat 1.171 de transferuri ale pacienților necritici către clinicile universitare sau către spitalele de recuperare, acestea scăzând față de anul trecut în proporție de 49%. În schimb, a crescut numărul de transferuri, a pacienților critici și numărul solicitărilor cu medic. În statistica noastră, față de perioada echivalentă a anului trecut, s-au efectuat 1.247 solicitări cu echipaj de tip C2 (medic) față de 1.007 cazuri în anul 2013, reprezentând o creștere cu aproximativ 25%. Numărul transferurilor pacienților critici din unitățile de terapie intensivă către clinicile universitare a crescut de la un număr de 194 în 2013, la 215 anul acesta. Din datele statistice rezultă că numărul solicitărilor SAJ Vrancea crește de la un an la altul, predominând cazurile grave care necesită asistență medicală de tip C2”, se arată în raportul SAJ Vrancea.
De asemenea, sunt și situații în care medicii solicită intervenția elicopterelor SMURD pentru transferul pacienților în stare gravă. Numai anul acesta, în Vrancea, elicopterul SMURD a aterizat de mai bine de 15 ori. În marea majoritatea a cazurilor, persoanele cu probleme care nu pot fi tratate la Spitalul Județean de urgență Focșani sunt trimise la clinici universitare din Iași, București, Târgu Mureș, Bacău sau Galați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here