De frica mucegaiului, podgorenii au început culesul strugurilor de vin
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
De frica mucegaiului, podgorenii au început culesul strugurilor de vin
 De frica mucegaiului,  podgorenii au început  culesul strugurilor de vin
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

   Podgorenii vrânceni au început să culeagă strugurii de vin, speriaţi de ploile din ultimele zile, care favorizează apariţia mucegaiului. Producţia de struguri pentru vin estimată pentru acest an este mai mare decât anul trecut. Specialiştii Direcţiei Agricole estimează că anul acesta se vor obţine aproape şapte tone de struguri pentru vin la hectar. Totodată au apărut şi micii speculanţi de la Slobozia Bradului care caută chilipiruri. După metoda anilor trecuţi, podgorenii sunt ademeniţi cu oferte de cumpărare a producţiei rândului de vie.

   Podgorenii vrânceni au început culesul strugurilor de vin cu o săptămână mai devreme decât se estima iniţial. Ploile din ultimele zile şi temperaturile medii favorizează apariţia mucegaiului care poate compromite munca de un an a viticultorilor. La Cîrligele, Coteşti, Jariştea, Odobeşti, oamenii au ieşit în vie pentru a-şi culege strugurii, speriaţi că peste o săptămână nu vor mai avea ce să culeagă. „Am început deja culesul strugurilor de vin cu toate că, iniţial, doream să începem săptămâna viitoare. Dar, din cauza ploilor de săptămâna trecută există riscul apariţiei mucegaiului şi trebuie să ne protejăm investiţiile. Am început să achiziţionăm şi struguri, cu preţurile stabilite în funcţie de soi, de cantitate de zahăr. Până acum avem struguri buni, cu suficient zahăr pentru un vin de calitate“, ne-a spus un mic producător de vin din zona Odobeşti.
    La Cîrligele, podgorenii spun că deja sunt semnale de apariţie a mucegaiului în plantaţiile de struguri. „Ploile din ultimele zile au grăbit culesul strugurilor pentru vin deoarece apare mucegaiul. Umezeala şi temperaturile din această perioadă favorizează apariţia mucegaiului, iar oamenii sunt speriaţi că nu vor mai avea ce să culeagă. Recolta este bună, strugurii sunt dulci, au zahăr. Cel puţin de strugurii nobili, la Sauvignon, Aligotte a intrat mucegaiul în vie, iar oamenii sunt obligaţi să culeagă. Practic, culesul a început cu o săptămână mai devreme decât estimam noi“, ne-a spus primarul Ştefan Moscu, cel care are şi o mică suprafaţă de vie.
    De asemenea, la Coteşti, viticultorii cu suprafeţe mai mari au început să recolteze pentru a avea timp să culeagă în întregime. „La strugurii de vin au început să culeagă marii producători, iar cei mici vor începe să culeagă în câteva zile. A plouat, iar oamenii se tem să nu apară mucegaiul“, ne-a spus primarul Dorel Bolovan.
    Specialiştii spun că mucegaiul sau putregaiul cenuşiu al viţei de vie pe boabe este atacul cel mai frecvent şi care produce pagubele cele mai mari. Putregaiul cenuşiu este produs de ciuperca Botrytis cinerea şi este considerat alături de mană şi făinare ca una dintre bolile cele mai păguboase pentru munca podgorenilor. Boabele atacate se înmoaie, crapă şi se acoperă cu un mucegai cenuşiu-brun. Boala evoluează rapid în condiţii de umiditate ridicată şi cuprinde tot ciorchinele. De asemenea, temperatura optimă de dezvoltare a bolii este situată între 15 şi 25 grade Celsius, medie întâlnită foarte frecvent în ultimele zile.

Speculanţii cumpără rânduri de vie

    Odată cu începerea recoltatului strugurilor au apărut şi speculanţii care caută chilipiruri. În majoritate de la Slobozia Bradului, micii comercianţi folosesc îndeosebi metoda din anii trecuţi şi nu mai cumpără strugurii la cantitate, ci direct la rândul de vie. Speculanţii fac o estimare vizuală a rândului de struguri şi apoi le oferă ţăranilor un preţ. Media se pare că ar fi 150 lei/rând. Iar mulţi preferă să le vândă acestor comercianţi decât să mai aibă grija culesului, transportului la piaţă sau procesator.
    Ofertele micilor speculanţi sunt favorizate şi de lipsa de reacţie a marilor procesatori care încă nu au afişat preţurile de achiziţie din acest an. Media preţurilor de achiziţie ale micilor producători de vin este de 0.8-1,2 lei pentru kilogramul de struguri, în funcţie de calitate, soi, zahăr.

Strugurii sunt vânduţi pe internet


    Cei care vor să negocieze direct cu producătorul de struguri pot alege una dintre ofertele de pe internet. Pe site-ul tocmai.ro s-au înmulţit ofertele pentru struguri de vin din majoritatea comunelor din zona de podgorie. Preţurile diferă în funcţie de calitatea strugurilor, iar producătorii îi asigură pe clienţi că strugurii vor fi culeşi în faţa lor. „Începând cu 15. 08. 2013 se pot efectua programări. Preţ de vânzare 1, 3 lei/ kg - 3lei/ kg în funcţie de soi şi cantitate. STRUGURII SE CULEG DOAR ÎN FAŢA CLIENTULUI“, spune un fermier din Tâmboieşti.
    Un vecin din podgoria Coteşti, comuna Cîrligele, a precizat atât cantităţile de struguri pe care le scoate la vânzare, cât şi preţurile din 2012. „VÂND STRUGURI DE VIN 2013 în cantităţi mari din următoarele soiuri:  Merlot ( aprox. 10 tone ); Sauvignon Blanc ( aprox. 10 tone ); Fetească Albă ( aprox. 1. 5 tone ); Aligote (aprox. 1. 5 tone). Preţul strugurilor de vin în anul 2012 : Merlot - 1. 5 lei/ kg; Sauvignon Blanc - 1. 5 lei/ kg; Fetească Albă - 1. 3 lei/ kg; Aligote - 1. 3 lei/ kg. Zona se află pe E85 la aproximativ 12 km de Focşani. Din Bucureşti 175 km. Perioada estimată pentru cules 9- 15 septembrie 2013. Strugurii se culeg în faţa dumneavoastră în saci“, se arată în anunţ.

Producţie mai mare ca în 2012

    Oficialii Direcţiei Agricole spun că recolta de struguri din acest an va fi mai bună decât anul trecut. Totuşi, grindina din această vară a redus din potenţialul podgoriilor vrâncene. „Producţia medie estimată pentru strugurii de vin este de 6.500-7.000 kilograme de struguri la hectar“, a afirmat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole, Crin Constantinescu. Comparativ cu anul trecut, producţia medie va fi mai mare cu 500-1000 kilograme la hectar.
    În acelaşi timp, la strugurii de masă, producţia este estimată la peste 7.500 kilograme la hectar, mult mai mare decât anul trecut, când producţia medie a fost de 5.300 kilograme de struguri la hectar. Reprezentanţii Direcţiei Agricole spun că 2013 este un an viticol de excepţie, când ploile au fost dese şi de scurtă durată, iar vremea foarte caldă.
 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

1
14
38
47
33
7

Extragerea noroc:  7918147

Harta Focsani
   

Actualitatea

VIDEO si GALERIE FOTO: Șoferi și motocicliști! Polițiștii acționează zi și noapte cu noul radar mobil cu laser integrat
    Polițiștii Serviciului Rutier Vrancea au pus în funcțiune de ieri un aparat de radar mobil cu laser integrat și cameră video digitală de înaltă fidelitate. Cinemometrul LTI 20-20 TruCAM este cel mai performant apărat de măsurare a vitezei.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost